понеділок, 23 листопада 2015 р.

ЮВІЛЯР ЛИСТОПАДА



25 листопада - 90 років від дня народження 
Бедзика Юрія Дмитровича (1925-2008), 
українського прозаїка, драматурга

  
Юрій Бедзик народився 25 листопада 1925 року в Харкові у родині письменника Дмитра Бедзика, одного з засновників славнозвісної організації «Плуг». Стати одним із класиків української літератури йому було напророчено долею. «У 30–ті роки про мій будинок на вулиці Культури, 9 у Харкові знали майже всі мешканці міста. Там жили українські класики Володимир Сосюра, Микола Хвильовий, Юрій Смолич, Остап Вишня, Павло Тичина. Я був ще маленьким і не знав, що мешкаю в одному будинку з класиками, тому сприймав їх просто і легко, по–хлопчачому. Мій батько тоді тільки ступав на літературну стезю, але вже тоді його прийняли в число вибраних», — згадував про своє дитинство Юрій Бедзик.
 
Закінчив факультет міжнародних відносин  Київського університету. У письменстві заявив про себе в 1954 році. Працював у редакції газети «Літературна Україна» і видавництвах, очолював художній відділ Кіностудії імені О. П. Довженка. Член Спілки письменників СРСР, секретар Київської спілки письменників України. Двадцять років (з 1978 по 1998) був головою Українського відділення радянського фонду миру, в останні роки був заступником Голови конгресу літераторів України. 

Перу Юрія Бедзика належить понад тридцять книг, п’єс, сценаріїв. Він автор відомих романів «Альма–матер», «Полки йдуть на переправу», «Над планетою — Левіафан», «Сильний помсти не жадає», «Кожна хвилина життя», «Довга дорога на Альпи», «Честь мені дорожча», «Розкрилля», «Гіпсова лялька (Голод)», «Остання ніч імператора інків», «Сім таємниць великої війни», «Берлін, 22 червня…», «Любов, президент і парадигма космосу». Його перу належать збірки повістей «Вас чекають, Тридцятий», «Спокута» «Убити сенатора» (драматична повість), п’єси «Лицарів не судять», «Чотири жінки біля ставу», «Врятуйте доктора Райча».

 

 Для читачів середнього та старшого шкільного віку написав  пригодницьку повість «Великий день інків».
 
Бедзик Ю. Великий день інків: пригодницька повість  / Юрій Бедзик. – К. : Веселка, 1989. – 285 с.
В одній південноамериканській країні готується повстання проти жорстокого диктаторського режиму. А тим часом етнографічна експедиція вирушає в цих краях на пошуки голландського вченого Ван-Саунгейнлера, який зник при загадкових обставинах…

Так розпочинається фантастична повість Юрія Бедзика, яку він пропонує юному читачеві. Гострий сюжет у ній переплітається з цікавими пізнавальними розповідями про славних інків.

Немає коментарів:

Дописати коментар