понеділок, 30 листопада 2015 р.

ЮВІЛЯР ЛИСТОПАДА





30 листопада 2015 року – 180 років від дня народження американського прозаїка Марка Твена (1835-1910).

 
Вільям Фолкнер писав про Марка Твена, що він був «першим по-справжньому американським письменником, і всі ми з тих пір — його наступники», а Ернест Хемінгуей зазначив, що «вся сучасна американська література вийшла із однієї книги Марка Твена, котра називається "Пригоди Гекельберрі Фінна".

Перший письменницький успіх прийшов до Марка Твена у 1865 році завдяки гумористичному оповіданню «Знаменита жаба-стрибуха з Калавераса», написаного за фольклорними мотивами.

В 1876 році побачила світ книга Марка Твена - знамениті «Пригоди Тома Сойєра», яка не тільки закріпили його роль видатного американського письменника, але й назавжди внесла його ім'я в історію світової літератури. Письменникові вигадувати майже нічого не довелося. Він згадав дитинство в Ганнібалі і своє життя в ті роки. І от на сторінках книги з'явилися описи містечка Сент-Пітерсберг, у якому легко можна впізнати Ганнібал, як, утім, і безліч інших дрібних населених пунктів, які розкинулися на берегах Міссісіпі. А Том Сойєр був схожий на юного Семюеля Клеменса, який дуже не любив школу. 
Успіх книги перевершив усі сподівання. Наповнена простим гумором і написана доступною мовою вона сподобалася широкому загалу звичайних американців. Адже в Томі багато хто впізнавав себе в далекому й безтурботному дитинстві. Це визнання читачів Твен закріпив наступною книгою, яка також не розраховувалася на витончені смаки літературних критиків.

Повість «Принц і жебрак», яка вийшла друком у 1882 році, переносить читачів в Англію епохи Тюдорів. Захоплюючі пригоди поєднуються в цій повісті з мрією простого американця розбагатіти. От ти був жебраком і раптом, раз — уже багатий і золотою печаткою королівства розбиваєш горіхи. Простому читачеві це сподобалося.

Марк Твен був не тільки відомим літератором, але й успішним бізнесменом. Він заснував видавничу фірму, номінально очолену Ч. Л. Вебстером, чоловіком його племінниці. 

Однією з перших книг, опублікованих власним видавництвом, стали його «Пригоди Гекельберрі Фінна». Твір, який, за визнанням критиків, став кращим у творчості Марка Твена, задумувався як продовження «Пригод Тома Сойєра». Письменник створював його протягом майже 10 років. А роки ці були наповнені постійним пошуком кращої літературної форми, шліфуванням мови й глибокими роздумами. У цій книзі Твен вперше в американській літературі використовував розмовну мову американської глибинки. Колись допускалося її вживання тільки у фарсі й сатирі на звичаї простолюду.

Серед інших книг, випущених видавництвом Марка Твена, можна назвати «Спогади» вісімнадцятого президента США У. С. Гранта. Вони стали бестселером і принесли родині Семюеля Клеменса бажане матеріальне благополуччя.
 
Письменник написав 43 книжки, кожна з яких оголошена національним надбанням Сполучених Штатів Америки.

27 травня 1926 року в містечку Ганнібал (США) був споруджений пам’ятник Гекельберрі Фінну і Тому Сойеру.


Немає коментарів:

Дописати коментар