середу, 11 листопада 2015 р.

ЮВІЛЯР ЛИСТОПАДА

13 листопада - 165 років від дня народження  
СТІВЕНСОНА РОБЕРТА ЛЬЮІСА (1850-1894), 
англійського поета і прозаїка



Життя англійського письменника, шотландця за національністю, Роберта Стівенсона було нелегким і коротким. Гостре захворювання бронхів змусило його страждати з дитинства і до кінця днів. Та, незважаючи на це, в його душі горів вогонь життєлюба. Розпалений він був, з одного боку, юнацькою уявою, з іншого – пристрастю до читання. Закохавшись у мандри і пригоди, Стівенсон знаходить у собі сили долати фізичне нездоров’я і присвячує своє життя подорожам, знайомству з невідомими країнами.

Роберт Льюіс Стівенсон є засновником і теоретиком такого відомого напрямку в літературі, як неоромантизм. Гостро відчуваючи суперечності між реальністю і мрією, він шукав у звичайному надзвичайне, героя в простій людині. Подорожі, пригоди, небезпеки потрібні для того, щоб надати життю яскравість і повноту, прорвавши монотонність буднів, побачити таємницю і красу світу. Письменник утверджував мужній оптимізм і віру в цінність добра, мав юнацьку романтичну спрямованість до прекрасного.

У 1866 році вийшла перша книжка Стівенсона - "Пентландське повстання". Читацькому загалу полюбилися такі романи Стівенсона, як “Викрадений”, “Катріона”, “Чорна стріла”. Світова слава прийшла до Стівенсона після виходу роману "Острів скарбів" (1883). 

                                 
    

Стівенсон відомий читачам і як поет. Основу його поетичного доробку складають дитячі вірші та балади, написані у фольклорних традиціях. Серед творів Стівенсона є його чудова поетична книжка: "Дитячий квітник віршів". Вірші, що ввійшли до неї, були створені ним під час загострення хвороби, на межі життя і смерті. Стівенсон лежав у темній кімнаті, і йому було заборонено рухатися і говорити. З моторошної пітьми безмовності душа його спрямовується в райський сад дитинства, де людина ще безневинна, прекрасна і вільна. Дитячі фантазії і сни з візіонерською виразністю оживають у цих музичних віршах. Стівенсон одним із перших звернувся у своїй ліричній поезії до світу дитинства й проголосив його найбільшою цінністю. Ця невелика книжка, сповнена внутрішнім світлом, вплинула на весь простір англомовної літератури. Любов і смерть, дух і плоть, злети й падіння душі, розмова з Богом на краю буття - основні теми його лірики. Життя для нього - зустріч і прощання з любов'ю, радість і праця.

Ця людина-легенда, яка прожила всього сорок чотири роки, навіть зі своєї біографії зуміла створити захоплюючий роман. Зборознивши на вітрильному "Срібному кораблі" південні моря, він навіки знайшов свій "острів скарбів" на Самоа в Тихому океані. Завдяки Стівенсону цей далекий острів став духовним центром і місцем літературного паломництва.




Немає коментарів:

Дописати коментар