середу, 9 листопада 2016 р.

Мовні змагання "Слова летять у душу, як лебідки”



9 листопада Україна відзначає День української писемності та мови.

Саме в цей день центральна бібліотека для дітей запросила своїх користувачів взяти участь у мовних змаганнях "Слова летять у душу, як лебідки”.


Разом з бібліотекарем Антоніною Даценко шестикласники БЗШ №4 здійснили екскурс  у минуле, простежили розвиток писемності від піктографії до українського алфавіту, дізналися про те, який величезний внесок у розвиток української писемності та культури вніс Нестор Літописець і за що його називали «батьком української історії», прослухали казку про українську мову та вислови про неї відомих людей Григорія Сковороди, Івана Котляревського, Тараса Шевченка, Івана Франка, Панаса Мирного, Ліни Костенко, Володимира Сосюри тощо.
 Школярі, розділившись на дві команди "Іменники” та "Прикметники”, із задоволенням взяли участь у мовних конкурсах: "Словник ерудита”, "Українська філологиня – справжня господиня”, "Вірна відповідь”, "Виправ помилки”. Юні мовознавці відповідали на запитання вікторин "Цікаве про мову”, "Мовні загадки-жарти”, підбирали синоніми та антоніми, утворювали нові слова, доповнювали прислів’я, промовляли скоромовки.

Найцікавішим виявився конкурс "Буду я навчатись мови золотої”. Обидві команди продовжували незакінчене речення «Мова – це…». І бібліотекарі, і вчителі були приємно здивовані, які прекрасні вислови присвятили діти українській мові.
 Протягом усього заходу звучали українські пісні, які підтримували гарний настрій.
  Всі разом здійснили подорож книжковою виставкою-ілюстрацією "В океані рідного народу відкривай духовні береги”.

На завершення свята підлітки продекламували вірші Максима Рильського із закликом любити рідну мову та плекати її для майбутніх поколінь.
 А ведуча заходу побажала читачам добре вивчати рідну мову, пишатися нею.

1 коментар:

  1. Тоня, дуже гарно підготовлений захід.Професійно Молодець!
    Наташа Добровольська

    ВідповістиВидалити