пʼятницю, 1 березня 2019 р.

Дитячо-котячі книги



В перший день весни, 1 березня, у світі святкують 
День кішок.

Березень традиційно вважається котячим місяцем. Муркотики зустрічають весну гучними серенадами і нагадують нам, що пора виповзати із зимової сплячки.

Котики здавна привертають увагу митців та письменників й нерідко опиняються серед персонажів казок і оповідок для дітей. Красиві та вправні, розумні й кмітливі коти захоплюють і чарують малюків та їхніх батьків, а чарівники-автори не втомлюються вигадувати історії про пригоди пухнастиків. От і серед українських книжкових видань котяча тема користується попитом та виграває всіма барвами і породами.


 З любов'ю до пухнастих і лисих, довгохвостих і капловухих, чорних, білих, смугастих і плямистих чотириногих ми підготували добірку дитячо-котячих книг.
Брезан Ю.  Пригоди котика Мікоша / Юрій Брезан. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2011. – 56 с.: іл.
Одного разу чорненький котик Мікош, як завжди, провів свого друга, білявого Томаша, до школи, а сам побіг до залізничного насипу – подивитися на поїзди. І треба ж було йому побачити у вагоні з картоплею мишку... Котик плигнув за нею і не стямився, як поїзд уже був далеко від його рідного міста. Попереду - сповнена захоплюючих пригод велика мандрівка! Книжку переклала з верхньолужицької мови Божена Антоняк, а створила яскраві акварелі львівська художниця Івета Ключковська.

Орлова О. Подорож до країни Мурвіль / Олександра Орлова. – К. : Зелений пес, 2013. – 204 с. : іл.
Чарівна країна котячої втіхи Мурвіль , де течуть молочно-кисельні ріки, вулиці прикрашають карамельні будиночки, а на луках, поруч з дивовижними, ніким не баченими квітами кицьколілій і кошенятовими трояндами зеленіє котяча м’ята. Саме туди і вирушить у далеку подорож лицар Котячої слави Кексик Сірий зі своїм провідником Зефіром Білосніжним. На шляху мандрівникам зустрінеться безліч цікавих місць, вони подружаться з різними мешканцями казкового світу, втраплять у цікаві пригоди, навчаться лазити по деревах, добувати вогонь, виживати в різних погодних умовах, літати, плавати. А головне – врятують увесь край котячої втіхи від занепаду та злих чарів! Допомогти лицарю і його провідникові можете й ви! Приєднуйтеся! Ця книжка являє собою особливий вид дитячого фентезі й окрім того, що вона дуже котяча, вона ще й повна смаколиків.
Рис Г. Подорож до Котанії / Галина Рис. – Львів : Видавництво А. Ю. Позднякова, 2013. - 128 с.
Казкова повість про котика, що потрапив до справжнього котячого королівства та ще й виявився спадкоємцем престолу. Принцу Котанії Мяуславу доводиться зануритися у всі королівські церемонії та обов’язки, в той час як він мріє бути художником і потайки малює портрет киці, що припала йому до душі. Палацовий етикет і чудернацькі звичаї, кумедні ситуації та вирішення моральних і філософських конфліктів, нехай навіть у фантастичному світі пухнастих лап та хвостів. Це історія котика, у якій може легко впізнати себе маленький читач, і йому буде над чим замислитися, але, звичайно, і посміятися.
Чередниченко Д.  Чого Волошка запишалася / Дмитро Чередниченко. – Л. : Грані-Т, 2012. – 60 с. – (Серія «Сучасна дитяча проза»).
Гадаєте, найцікавіше, що є у квартирі кожної української родини – це комп’ютер і телевізор? А от і ні! Адже все залежить від того, хто фантазує. Наприклад, непосидюча киця Волошка, якій цікаво все, що стоїть, лежить чи відбувається в квартирі, навіть у мийниці може знайти собі пригоду. А постійне встромляння скрізь свого носика тільки вдосконалює фантазії. То Волошка хоче літати, то разом із родиною сидіти за столом, то дістати неба. Киця любить усе помацати, понюхати, полежати на чомусь. Без неї у квартирі нічого не відбудеться!
Отак звичайна київська квартира, в якій мешкає творча родина – Дмитро Чередниченко, Галина Кирпа, Олянка, киця Волошка і киця Біленька – опиняється в епіцентрі пригод. Бо вдома – найсмачніше, найтепліше, найзручніше і найцікавіше!
Щербаченко Т. Біла, Синя та інші / Тетяна Щербаченко. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2014. – 34 с. : іл.
Хороша мурнявська книжечка. Легка й грайлива. Проте змусить замислися і дорослих, і дітей. Не лише про те, що є у пташок: ноги чи лапки; скільки лапок у павучків, якого кольору бувають звірі, а й, наприклад, чи літають ті, в кого немає крилець…П’ять історій про кольорових киць, п’ять яскравих фантазій про буденне і важливе. Кожна киця з її клопотами і пригодами — не просто чарівний персонаж, це дитина в її прагненні ідентифікувати себе, здійснити мрію, знайти своє місце у великому світі, навчитися спілкуватися. Книга Тетяни Щербаченко — вдалий казкотерапевтичний експеримент, і тому її треба прочитати всім.

Немає коментарів:

Дописати коментар