понеділок, 25 березня 2019 р.

Ювіляр березня


 25 березня - 55 років від дня народження 
Кейт ДіКамілло (1964),
американського прозаїка, автора популярних книг для дітей


Мріяти про літературну кар'єру ДіКамілло почала в університеті після того, як почула від професора схвалення свого стилю письма. Однак займатися літературною творчістю вона почала через 9 років.

1998 року завдяки підтримці фундації McKnight ДіКамілло почала працювати над першою книжкою, що вийшла друком 2000 року під назвою «Спасибі Вінн-Діксі». Ця робота принесла авторці миттєве визнання читачів, отримала кілька нагород та міцно трималася в рейтингах найкращих книжок року. За книжку «Спасибі Вінн-Діксі» про кумедного та незвичайного песика письменниця здобула золоту медаль Всеамериканської асоціації «Вибір батьків» та «Медаль Ньюбері» за особливий внесок у дитячу літературу. Твір екранізовано 2005 року.

Другий роман «Тигр у повітрі» (2001) увійшов до списку фіналістів Національної книжкової премії в молодіжній категорії.

Найбільш відома письменниця за книжкою «Пригоди мишеняти Десперо», за що отримала Медаль Ньюбері 2004 року. На написання роману авторку надихнув син її друзів Люк Бейлі, який попросив вигадати героя з дуже великими вухами. Це  казка про сміливе та благородне мишенятко, яке врятувало прекрасну принцесу Горошинку. За цією книжкою знято американський анімаційний фільм.

«Дивовижна подорож Кролика Едварда» – зворушлива та повчальна казка-притча про те, як серце незворушної порцелянової іграшки навчилося любити.

Книжки сучасної американської письменниці вже стали дитячою класикою.





Немає коментарів:

Дописати коментар