понеділок, 16 жовтня 2023 р.

Ювіляр жовтня Отфрід Пройслер

 


20 жовтня - 100 років від дня народження

Отфріда Пройслера (1923-2013),

німецького дитячого письменника, казкаря


 

Отфрід Пройслер — надзвичайно популярний дитячий письменник. Народився і виріс в Північній Богемії. В домі Пройслерів була велика бібліотека у шість тисяч томів і книги з раннього дитинства увійшли в життя Отфріда. Батько й мати працювали вчителями та піклувалися про розвиток художнього смаку і досконалості мови своїх дітей. Батько захоплювався вивченням історії та фольклору рідного краю і, відправляючись у краєзнавчі експедиції, часто брав із собою сина…

Автор написав понад двадцять книжок для дітей, за їхніми мотивами поставлені кінофільми, телевистави, мультфільми.

Сюжети творів письменника трохи таємничі, загадкові, навіть романтичні, а це особливо вабить дітей, пробуджує їхню фантазію, залучає до активної гри уяви. В повістях-казках Отфріда Пройслера діють переважно фантастичні особи — чаклуни, відьми, привиди та всяка інша «нечиста сила», але з волі письменника перед читачем постають справжні живі істоти, схожі на звичайних людей.

«Маленька Відьма»

Цікавитеся чарами? Чудово! Це історія про Маленьку Відьму, яка вчилася бути доброю чаклункою. Одного разу Маленька відьма відвідує зліт у Вальпургієву ніч, на який вона не мала потрапити, адже вона ще маленька і недосвідчена. Ага, маленька. У 127 років. Їй дають завдання виправити свою помилку - навчитися чарувати та стати гарною відьмою. Стати гарною відьмою – це як? Це допомагати, підтримувати, бути доброю й людяною? І тоді вона зможе бути учасницею зльоту на Лисій горі? Протягом наступного року Відьмочка вчиться бути доброю, допомагати маленьким, загубленим, бідним. В цьому їй допомагає її друг і порадник Ворон Абрахас.

«Маленький Водяник»

Історія про бешкетного Маленького Водяника. Це цікава розповідь про сім’ю водяників, які жили у ставку і маленького Водяничка,  спостережливого та веселого. Спостерігати за його пригодами — суцільне задоволення! Через образ Водяника в творі виражено потребу дитини в пізнанні світу та в його розумінні.

«Крабат»

Крабат випадково потрапляє на млин в Козельбрусі, про який в окрузі кажуть, що там нечисто. Шість його жорен мелють день за днем ячмінь, овес і пшеницю, але місцеві селяни обходять його стороною. Єдиний відвідувач млину — таємничий Незнайомець у чорному, з півнячим пером, світло якого осяває млин. Кожен молодий місяць він прибуває на млин на важкому возі, щоб молоти щось на сьомому, «мертвому» (який зазвичай не використовується) жорнові. Сам млин виявляється школою чорнокнижжя, де одноокий Майстер викладає таємну науку своїм дванадцяти підмайстрам. Кожну новорічну ніч один з дванадцяти хлопців має загинути, щоб продовжити життя Майстра, такий його договір з Незнайомцем. Один раз на рік його вибір неодмінно падає на одного з них: так були позбавлені життя спочатку Тонда, після — Міхал. Кожен з них сам викопав собі могилу, їх поховали на пустищі. На місце померлого Майстер приводить новачка, якого сам вибирає за допомогою магії - зазвичай бездомних дітей чи сиріт. Напередодні кожного Великодня хлопці приносять Майстру клятву на вірність, низка однакових подій повторюється з року в рік. Втекти з млина в Козельбрусі неможливо, утікач незмінно повертається до нього, його шляхи зачаровані Майстром.

«Привиденя»


 

https://казка.укр/pryvydenja.html

Немає коментарів:

Дописати коментар