понеділок, 30 жовтня 2023 р.

День в календарі

 


Саме у цей день 1996 року шістьма причорноморськими країнами було підписано стратегічний план з реабілітації та захисту Чорного моря та вирішено заснувати відповідне екологічне свято.

Для України Чорне море має неймовірно важливе економічне значення, завдяки йому країна є морською державою і має вихід до Світового океану.

Назва «Чорне море» вперше згадується в літописах ХІІІ століття.

Чи знаєте ви, що… Чорне море в минулому мало різні назви: стародавні греки називали його Понт Аксинським (Негостинне море), а після успішної колонізації берегів Причорномор’я Понт Евксинським (Гостинне море). В Київському літописі воно згадується як Понтійське.

Чому море назвали Чорним? Згідно однієї з гіпотез турки і татари, які задумали підкорити місцеве населення, зустріли шалений опір диких племен і назвали море Караденіз, тобто погане – Чорне. Інша гіпотеза посилається на те, що під час штормів морська вода темніє так сильно, що стає абсолютно чорною, а після шторму на його берегах залишається чорний мул.

Цікаві факти про Чорне море ви знайдете в добірці книжок.

«Секрети Чорного моря»

Щоб кожен охочий міг отримати відповіді на різні запитання про Чорне море, українські вчені, 30 науковців Інституту морської біології НАН, створили науково-популярну книгу «Секрети Чорного моря», яка складається з 28 коротких цікавих історій, кожна з яких доповнена великою кількістю ілюстрацій

Чарльз Кінг «Історія Чорного моря»

Автор книжки американський вчений Чарльз Кінг звів докупи історію, культуру й політику народів, що жили й живуть довкола Чорного моря. Причорномор’я показане в книжці як ареал співіснування та змагання кількох цивілізацій. За періодами панування виділено п’ять епох, кожній з яких присвячено окремий розділ. Автор подав наратив для великого регіону протягом усього історичного часу, що обіймає тисячоліття, коротко, цікаво й просто.

Мінна Лейсі «Велика книга морських мешканців»

Підводний світ – одна з найзахопливіших тем, яка цікавить дітей. Дивовижна енциклопедія відкриває світ неймовірних морських істот з величезними розгортками. Завдяки сторінкам, що розкладаються, можна розглянути приголомшливий підводний світ в усіх подробицях. Кого тут тільки немає: морські черепахи, небезпечна біла акула і навіть найбільша тварина на Землі – величний синій кит. Факти з цієї енциклопедії дивують навіть дорослих!

«Маленькі дослідники: Підводний світ»

Книжка із інтерактивної серії «Маленькі дослідники» пропонує зануритися в морські глибини, доплисти до темних глибин з тамтешніми дивовижними мешканцями, а головне – розповідає, як вберегти цей неймовірний світ від забруднення. Піднімаючи клапани-віконечка, читачі дізнаються про дивовижних істот та ареоли їхнього мешкання. З легкого та лаконічного тексту діти довідаються про тварин, що знаходяться під загрозою зникнення, відшукають затонулий корабель, пірнуть до коралового рифу тощо.

Галина Дерипаско «Я пізнаю світ. Хто живе у морі та океані»

Це чудова книга для маленьких дослідників, які хочуть дізнатися більше про життя морських і океанічних істот. Яскраві ілюстрації та пізнавальні віконця на кожній сторінці роблять книгу цікавою і доступною для дітей. Авторка книги не тільки розповідає про різних мешканців моря та океану, але й ділиться детальною інформацією про їхні звички, живлення, поведінку та адаптацію до середовища, що дає можливість читачам краще розуміти цей величезний світ.

Оксана Кротюк «Чорне море й синій кит» 


                               

http://abetka.ukrlife.org/more_kyt.html

Немає коментарів:

Дописати коментар