вівторок, 24 жовтня 2023 р.

Ну де ще є така чарівна мова?

 


День української писемності та мови - це свято, яке є даниною одному з найцінніших надбань, бо створене й залишено нам нашими попередниками. Саме мова є душею нації, її генетичним кодом, адже у її глибинах народилося культурне надбання, яким може пишатися український народ.

Напередодні в центральній бібліотеці для дітей відбулося свято української мови «Ну де ще є така чарівна мова?» для четвертокласників гімназії-початкової школи №11.


 

Захід розпочався переглядом соціального ролику «Спілкуйся українською. Модна мова». А потім учасники дружньо, голосно й урочисто заспівали «Гімн українській мові».


 

Ведуча зібрання, завідувачка ЦДБ Олена Корнієнко, привітала відвідувачів зі святом рідної мови, побажала,  щоб материнське слово завжди було для всіх оберегом та духовним джерелом життя, та закликала учнів берегти й утверджувати українську мову, виплекану нашими пращурами.

Пані Олена презентувала присутнім літературу, представлену на книжковій виставці «Дзвенить струмочком рідна мова», ознайомила відвідувачів із бібліотечними примірниками нового Українського правопису. Із розповіді ведучої діти також дізналися, що українська мова почалася з писемності, витоки якої йдуть із далекого минулого - літописів Нестора Літописця та інших визначних пам’яток писемності.


 

На святі рідна мова грала усіма барвами мелодійного українського слова,  звучали вірші українських поетів, до читання яких долучилися  читачі.


 

         Пізнавально-розважальна програма захопила четвертокласників. Спочатку вони разом голосно добирали слово-риму у вірші про мову та влучні прикметники до карток із зображеннями живих істот і предметів, закінчували прислів’я, присвячені українській мові  та слову, а потім взяли активну участь у конкурсах, іграх-завданнях: «Прощавай суржик», «Перетвори слово», «Назви предмет», «Слова загубилися», «7 відмінків», «Три форми майбутнього часу». Найбільш сподобалася дітям гра «Слово до слова»: чотирьом гравцям надавалася пара літер, з яких вони повинні були скласти слова, відповідаючи на запитання вікторини.


 

         Наприкінці заходу діти долучилися до руханки «А ти прикольний? А ти прикольна?» та флешмобу «Любіть Україну у сні й наяву, вишневу свою Україну, красу її вічно живу і нову, і мову її соловїну» за уривком поеми Володимира Сосюри.



 

Немає коментарів:

Дописати коментар