вівторок, 17 жовтня 2023 р.

Краса тіла й сила духу

Здоровий спосіб життя стає все більш популярним у нашому суспільстві. І це не просто данина моді, а бажання людей різних поколінь зберегти молодість і здоров᾿я. Недарма кажуть: «У здоровому тілі – здоровий дух!».

 Роль спорту в житті людей, які стежать за здоров’ям і хочуть зберегти красу та привабливість свого тіла на довгі роки, важко переоцінити. Спорт – невичерпне джерело життя, сили і краси. Спорт не тільки дає здоров᾿я, він загартовує характер і волю.

Поруч із нами живуть люди, котрі вміють творити дива. Вони змінюють наше уявлення про можливості людського тіла і духу.

За участі України в Олімпійських іграх набуто безцінний багаж досвіду та знань. Імена багатьох українських спортсменів - це гордість не лише нашої країни, а й усього світу.

Шановні читачі! Вашій увазі добірка літератури про українських спортсменів, які вписали чимало перемог в світову історію спорту.

Зіркові історії успіху від зірок українського спорту / ред.-упор. Мар’яна Савка ; худ. Ігор Баранько. – Л. : Видавництво Старого Лева, 2010. – 88 с. : іл.

13 історій від зіркової команди українських спортсменів не залишать байдужими ні дітей, ні дорослих, бо всі вони підтверджені справжніми перемогами, золотом високої проби. Зірки українського спорту: Анна Безсонова, Денис Силантьєв, Ірина Мерлені, Сергій Бубка, Наталя Добринська, Василь Вірастюк, Олена Костевич, Андрій Гусін, Анна Сорокіна, Олександр Волков, Василь Ломаченко, Яна Клочкова, Вадим Гутцайт діляться своїм життєвим досвідом і надихають на тернистий, важкий, а все ж такий прекрасний шлях до успіху.

Булатова М. Олімпійська спадщина України. Художній альбом. Кн. 1. - К. : Олімпійська література, 2016. - 128 с.

Книга знайомить з досягненнями українських атлетів на Олімпійських іграх, починаючи з 1952 року. В книзі розповідається про такі види спорту: баскетбол, бокс, греко-римська боротьба, важка атлетика, велосипедний спорт, академічне веслування (також на байдарках та каное), вітрильний спорт, водне поло, волейбол, спортивна й художня гімнастика, дзюдо. Окрім всесвітньої історії того чи іншого виду спорту надано відомості про розвиток його в Україні, перелік досягнень, фото олімпійських призерів.

Булатова М. Олімпійська спадщина України. Художній альбом. Кн. 2. - К. : Олімпійська література, 2017. - 144 с.

Друга книга знайомить з досягненнями українських атлетів на Олімпійських іграх. В цьому томі надано відомості за такими видами спорту: біатлон, гандбол, кінний спорт, легка атлетика, лижні гонки, плавання, стибки на батуті, стрибки у воду, кульова й стендова стрільба, стрільба з лука, п'ятиборство, фехтування, фігурне катання на ковзанах, футбол, хокей на льоду.

        

Палій Г., Мащенко О. Національний олімпійський комітет України про художню гімнастіку та Ірину Дерюгіну, Олександру Тимошенко, Олену Вітриченко, Катерину Серебрянську, Анну Безсонову. – К. : Грані-Т, 2011. – 112 с. : іл. - (Серія «Життя видатних дітей»).

НОК України підготував розповіді про один із найпопулярніших видів спорту – художню гімнастику, а також про дитинство видатних українських гімнасток, які завдяки гнучкості тіла й нескореній волі до перемоги здобули світове визнання та підкорили найвищі спортивні вершини. Читайте історії про дитинство Ірини Дерюгіної – єдиної українки, яка двічі поспіль ставала чемпіонкою світу; Олександри Тимошенко, яка здобула найголовнішу перемогу на Олімпіаді в Барселоні 1988 року; Олени Вітриченко, яка виграла свій перший турнір у 9 років; Катерини Серебрянської, яка тріумфувала 1996 року, коли поверталася із золотою медаллю з кожних змагань; Анни Безсонової, яка має найбільшу в історії художньої гімнастики України колекцію срібних та бронзових медалей.

Ільченко О. Абсолютний чемпіон : повість / Олесь Ільченко. – К. : Грані-Т, 2011. – 80 с. : іл. – (Серія «Дівчата зі спорту»).   

Повість про спортивну гімнастку Анну Безсонову. Дитиною Аня прийняла перше самостійне рішення – стати гімнасткою, як і мама. І саме мама стала першим тренером Ані Безсонової, а потім віддала доньку під опіку славетної Ірини Дерюгіної, з якою юна гімнастка вчилася долати всі перешкоди і прийшла до перших серйозних спортивних перемог. Згодом, у Пекіні, дівчина здобула свою першу олімпійську нагороду, відтак був титул абсолютного чемпіона світу з художньої гімнастики, а за ним нові тренування, нові вправи й нові чемпіонати. Бо чемпіонам відпочивати не можна якщо хочеш іти далі…

 

Мащенко О. Національний олімпійський комітет України про легку атлетику та Володимира Куца, Юрія Сєдих, Валерія Борзова, Сергія Бубку, Наталію Добринську : оповідання / Олександр Мащенко. – К. : Грані-Т, 2011. – 120 с. : іл. – (Серія «Життя видатних дітей»).

Спорт щедро нагороджує наполегливих та завзятих. У цьому ще в дитинстві переконалися герої оповідань, відомі у цілому світі легкоатлети: Володимир Куц - зірковий стаєр, дворазовий олімпійський чемпіон; Юрій Сєдих - рекордсмен світу, олімпійський чемпіон з метання молота; Сергій Бубка - найкращий стрибун із жердиною, рівних якому немає й досі, президент НОК України; Наталя Добринська - олімпійська чемпіонка з найважчого виду легкої атлетики - багатоборства; Валерій Борзов - один із найшвидших українських спринтерів, олімпійський чемпіон, президент Федерації легкої атлетики України.

Іванцова М. Заради мрії: повість / Міла Іванцова. – К.: Грані-Е, 2011. – 72 с. : іл. – (Серія «Дівчата зі спорту»).

Це книга про шлях до успіху української чемпіонки-легкоатлетки Олени Говорової, про її дитинство, формування характеру, прагнення до високих результатів, вимогливість до себе та подолання перешкод. Героїня книжки у дитинстві почула від лікарів, що шлях у спорт для неї закритий, але вона не зійшла з дистанції, навіть попри батьківські застороги. Наполеглива дівчинка з південного міста довела, що сила волі дужча за хворобу. Обравши свій шлях, залишилася вірною дитячій мрії, хоч і довелося заради неї потрудитися.

Ільченко О. Абсолютний чемпіон : повість / Олесь Ільченко. – К. : Грані-Т, 2011. – 80 с. : іл. – (Серія «Дівчата зі спорту»).   

У кожного видатного спортсмена – своя історія успіху. Адже для того, щоб досягти великих перемог, недостатньо мати талант – його треба повсякчас розвивати, долаючи найрізноманітніші перешкоди й гартуючи характер. Так як це зробила славетна олімпійська чемпіонка і чемпіонка світу з веслування на байдарці Інна Осипенко-Радомська.

Про її дитинство, сповнене гарячої жаги до спорту, захоплююче розповідає в цій книжці відома українська дитяча письменниця Леся Воронина.

Панасов І. Валерій Лобановський / Ігор Панасов. – К. : «Агненція «ІРІО», 2019. – 128 с. : іл. – (Видатні українці).

З книжки ви дізнаєтесь про життя та досягнення видатного футболіста і геніального тренера Валерія Лобановського. Валерій Лобановський вписав Україну в історію світового футболу. Він створив одну з найсильніших європейських команд свого часу і виховав цілу плеяду футбольних зірок. Хлопчик, дитинство якого припало на війну і тяжкі повоєнні роки, здолав усі перешкоди й дійшов до вершин завдяки наполегливості, невтомності й гострому розуму. Його приклад вражає, захоплює й надихає дітей і дорослих.

Гарного читання!

Любі читачі! Займайтеся спортом і фізичною культурою, зміцнюйте здоров’я, розвивайте волю, досягайте успіхів, прославляйте Україну на чемпіонатах Європи та світу, чи просто ведіть активний спосіб життя. Це допоможе вам досягати всіх цілей!

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар