середу, 28 жовтня 2020 р.

День в календарі

 


         28 жовтня Україна відзначає важливу дату у своїй історії — День визволення від фашистських загарбників, національне свято, пов'язане з вигнанням військ нацистської Німеччини та її союзників під час Другої світової війни за межі сучасної території України.

Цю дату було обрано не випадково. Вважається, що саме цього дня в 1944 році з території України було вигнано останнього солдата нацистського рейху. 

КНИГИ ДНЯ – Київська обласна «Книга Пам’яті України»своєрідний літопис боротьби і мужності українського народу, що містить вісім томів обласної «Книги Пам’яті України», в яких  в розрізі районів, міст, селищ, сіл подані короткі біографічні дані 168 тис. воїнів із Київщини, які загинули на фронтах Другої світової війни; три томи обласної «Книги Скорботи України», де згадані 25.4 тис мирних жителів області, закатованих під час нацистської окупації та дванадцять томів обласної «Книги Пам’яті України. Звитяжці. Київська область», куди ввійшли бойові й трудові біографії  99.1 тис. ветеранів із Київської області, які повернулися живими із фронтів,  живі по даний час (невелика кількість) або померли після війни. Охоплені всі райони та міста обласного значення.

У додатковий том «Звитяжці» увійшли відомості ще про 1900 ветеранів війни, які з різних причин не були згадані в попередніх випусках обласних Книг Пам’яті. У черговому томі увічнена пам’ять приблизно дванадцяти тисяч воїнів Другої світової війни, які обороняли або визволяли від нацистських окупантів населені пункти Київщини.

Книги видані в ознаменування перемоги над нацистською Німеччиною в роки Другої світової війни (1939 -1945) та увічнюють подвиги воїнів, які загинули захищаючи рідний край від іноземних загарбників.  

Пам’ятаємо усіх героїв, чия боротьба, самовіддана праця і героїзм сприяли звільненню України від нацистів.






Немає коментарів:

Дописати коментар