пʼятницю, 30 жовтня 2020 р.

День в календарі

 


          В останній день жовтня відзначається Міжнародний день Чорного моря. Саме 31 жовтня 1996 року шістьма причорноморськими країнами було підписано стратегічний план з реабілітації та захисту Чорного моря. Тоді ж було вирішено заснувати екологічне свято.

КНИГА ДНЯ – «СЕКРЕТИ ЧОРНОГО МОРЯ»

 Що ми знаємо про Чорне море? Чому світиться Чорне море і чи можливо його підпалити? Воно скоріше мертве чи живе? Хто там мешкає: чи є морські коники та кити? На ці та інші запитання відповість науково-популярна книга «Секрети Чорного моря».

Книга містить важливі історії про головне море країни. Над розділами працював колектив з майже трьох десятків українських дослідників. Ідейний натхненник виходу цієї збірки Борис Александров, нині покійний директор Інституту морської біології НАН України, трагічно загинув наприкінці 2019 року, однак його бажання – створити книгу, яка була б доступною навіть для дітей та закохувала у Чорне море – втілилося у життя.

Координатор проєкту, куратор екологічної групи «Фани Чорного моря» Олена Марушевська розповіла про роботу над книгою та проблемні аспекти Чорного моря, на які варто звернути увагу: «Ця книга була створена у межах проєкту Європейського Союзу «Посилення екологічного моніторингу Чорного моря: вибрані заходи».

За словами Олени Марушевської, дослідження проводили на судні, яке рухалось маршрутом від Одеси до грузинського порту Батумі. Дослідники брали проби води на різних глибинах, біоти та донних осадів. Майже всюди у зразках донних відкладів знаходили частинки мікропластику. Втім, цікаві факти виявили у центральній частині Чорного моря: «У центрі Чорного моря виявили сміттєву пляму. Однак, на наш подив, частинок пластику не виявилося на самому дні. Це навело нас на думку, що там, у безкисневому середовищі (нижні шари Чорного моря заповнені сірководнем), можуть існувати мікроорганізми, які харчуються мікропластиком».

Дослідники збираються перевірити своє припущення, отримавши живі зразки мікроорганізмів з цього регіону. Однак перед ними постає чималий виклик, адже умови на поверхні та у безкисневій товщі на дні моря докорінно відрізняються.

Нова книга розповідає і про місцевих мешканців. Один із «секретів» Чорного моря – його світіння у темряві – пов’язаний з особливим видом одноклітинних організмів, які розмножуються у шельфових ділянках моря. Про чорноморських акул, крабів та молюсків, а також про виникнення та еволюцію Чорного моря читайте на сторінках науково-популярного видання.

Немає коментарів:

Дописати коментар