четвер, 8 жовтня 2020 р.

Її малюнки до дитячих книжок захоплюють не одне покоління

В бібліотеці  на полицях є колекції книжок з улюбленими ілюстраторами. В цій скарбниці окремим коштовним каменем – книги, оформлені Катериною Штанко. Це неймовірно талановита, самобутня і працьовита художниця з багатющою уявою й унікальним відчуттям кольору. Її чарівний химерний світ занурює у казкову реальність.


 
        Катерина Штанко  – це  не  лише розкішні ілюстрації, сповнені ніжності, фольклорного мелосу та чуда. Її чудова  книга «Дракони, вперед!», в якій вона виступила і як ілюстратор, і як автор («Дитяча книга року BBC — 2014»)  - це якийсь особливий світ, яким зачаровує нас ця талановита жінка.


 
    В одному з інтерв'ю пані Катерина сказала: «Колись дуже давно, ще в дошкільному віці, на безглузде запитання дорослих «А ким ти станеш, коли виростеш?», я завжди відповідала: «Феею-чарівницею!», що незмінно викликало вибух реготу. Але я не могла зрозуміти, з чого вони сміються, адже феї в казках допомагали всіляким Попелюшкам та іншім знедоленим бідолахам здобути щастя.


 
Згодом я виросла і вважаю, що дотримала слова. Тепер я маю чарівну паличку-пензлик і, за її допомогою, злегка подарую Попелюшці бальну сукню, карету, коней і палац. Щоправда, це буде лише в двомірному світі, який зветься «Папір».



 
        Роботи пані Катерини  сповнені внутрішнього світла, її персонажі психологічно виразні, а деталі костюму й побуту завжди історично достовірні (окрім хіба що тих книжок, де пані Катерина малює фантастичні оповідки Лесі Ворониної).


 
Видання, що їх ілюструвала Катерина Штанко, не раз здобували відзнаки на конкурсі «Мистецтво книги», зокрема «Михайлик – джура козацький», а малюнки до «100 казок» було визнано за найкращі на конкурсі «Книжка року».


 


 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар