понеділок, 1 лютого 2021 р.

Ювіляр лютого

 


2 лютого -120 років від дня народження

Валер'яна Петровича Підмогильного (1901-1937),

українського прозаїка, перекладача


Валер'ян Підмогильний український письменник, один з найвідоміших представників Розстріляного Відродження.

         Народився 2 лютого 1901 року в селі Чаплі.

Хлопчик закінчив церковно-школу, а пізніше  Катеринославське реальне училище.

Згодом письменник вивчав математику і юриспруденцію в університеті, проте так і не отримав вищу освіту.

 В 1920–1921 рр. вчителював у Павлограді та Дніпрі.

Друкуватися почав ще в шкільні роки під псевдонімом Лорд Лістер. До першої збірки «Твори. Т. 1.» (1920), увійшло 9 оповідань: «Важке питання», «Ваня», «Гайдамака», «Дід Яким», «Добрий Бог», «На іменинах», «На селі», «Пророк», «Старець».

1921 року переїхав до Києва, працював бібліографом Книжкової палати.

1921–1923 у голодні роки залишив місто й викладав українську мову та політосвіту у Ворзельській трудовій школі.

1923 повернувся до Києва й активно включився в культурно-мистецьке життя. Був редактором видавництва «Книгоспілка», співредактором журналу «Життя й революція».

Підмогильний заробляв собі на життя викладанням і роботою у видавництвах.

Із 36 років життя цей оригінальний письменник понад 18 присвятив літературі, залишивши по собі цікаву спадщину: понад двадцять оповідань, три повісті, два романи, декілька літературознавчих розвідок про творчість Т. Бордуляка, І. Нечуя-Левицького, М. Рильського і прекрасні переклади творів європейської літератури й філософії. \

Він міг би залишити значно більше, бо 36 років для митця — це час розквіту, плідний період творчості. На жаль, доля розпорядилася інакше: в кривавий 1937-й письменника не стало.

Валеріана Підмогильного було реабілітовано 1956 року.


Підмогильний В. Місто / Валер'ян Підмогильний. – К. : Знання, 2015. – 240 с.

Головний герой роману «Місто» Степан Радченко приїздить до міста, щоб отримати освіту і повернутися у село. Проте, незважаючи на заслуги перед революцією, його тут ніхто не чекає, і він змушений підкоритися порядкам і законам міста. Хлопець наполегливо працює, вчиться і з часом стає відомим письменником.


Підмогильний В. Невеличка драма / Валер'ян Підмогильний. – К. : Знання, 2014. – 294 с.

«Невеличка драма» належить до нового для української літератури типу інтелектуального роману. Цей твір — своєрідний психологічний зріз життя людини в Україні в 1920-ті роки. Кажучи словами відомого літературного критика Ю. Шереха, це твір про двох. Головні герої уособлюють у собі не тільки чоловіче й жіноче начала, але й різні світогляди, різне бачення щастя — «щастя розумової величі» і «щастя чуттєвої величі». Роман читається із захопленням і спонукає читача до роздумів над природою людини, сенсом життя, суперечностями між розумом і почуттям, почуттям і обов’язком.


Підмогильний В. Повість без назви / Валер'ян Підмогильний. – К. : Знання, 2016. – 207 с.

Головний герой­ розшукує у величезному місті чарівну незнайомку, котру мимохідь побачив серед вуличного натовпу­ і в яку пристрасно закохався. Ця жінка стає його мрією, спонукає переосмислити все своє життя, переоцінити власні ідеали, заново осягнути себе і цінність людського існування. Читача вражає щирість роздумів і точність слова письменника.


Підмогильний В. Третя революція / Валер'ян Підмогильний. – К. : Український письменник, 2012. – 619 с.

До збірки «Третя революція» увійшли оповідання та повісті: "Гайдамака", "Старець", "На селі", "Собака", "В епідемічному бараці", "Повстанці", "Остап Шаптала", "Іван Босий", "Син", "Проблема хліба", "Історія пані Ївги", "Сонце сходить", "Третя революція", "З життя будинку", "Повість без назви", роман "Місто".

Немає коментарів:

Дописати коментар