четвер, 18 лютого 2021 р.

День в календарі

 
КНИГА ДНЯ

Зірка Мензатюк «Чарівні слова. Казочки про мову»


          Ця книжка з легкістю зацікавить тих дітлахів, кому нудно на шкільних уроках. Бо ж, виявляється, правила з граматики можна вчити весело, а звуками і словами можна грати. І заслуга в цьому української письменниці Зірки Мензатюк. Вона створила це дивовижне видання для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку.

В книзі є чудові історії про пригоди М’якого знаку, братів Префікса і Суфікса та про Бешкетливі слова, які однаково читаються з обох сторін.

Головний герой книги – хлопчик Василько. Йому важно дається вивчення всіх правил із мови, бо, як і більшість дітлахів, він вважає їх нудними та непотрібними. Але одного разу життя Василька змінюється раз і назавжди. Бо саме через зневажливе ставлення до літер школяр потрапив у дивний світ, де, як виявилося, досить небезпечно і зовсім не весело.

«З несподіванки Василько аж підскочив. Бо що це з його кашею зробилося? Був РИС, а стала РИСЬ, хижа та зла! То м’який знак таке диво вчинив… Коли ще раз ляснуло. Дивиться він, а замість ОСЕЛЬ стоїть ОСЕЛ, хвостом помахує, мух відганяє».

Яскраві та веселі малюнки художниці видання Корнелії Коляджин створюють незабутній настрій та дуже ємко доповнюють текст.

І хоча книжка присвячена українській мові, вчить вона цінувати й інші мови та слова, запозичені з них. І відбувається все це на справжнісінькому балу! Більшість запрошених гостей – слова-іноземці. Як малий Василько врятував свято, його царицю та всіх гостей від короля Чистоплюя, розповідається  у казці «Великий бал».

Книга Зірки Мензатюк «Чарівні слова» увійшла до довгого списку Дитячої книги року BBC-2017.

Немає коментарів:

Дописати коментар