середу, 11 серпня 2021 р.

Ювілярка серпня

 


12 серпня - 70 років від дня народження 

 Галини Малик (1951),

 сучасної української дитячої письменниці


         Галина Миколаївна народилася 12 серпня 1951 року у м. Бердянську Запорізької області. Вона добре вчилася в школі, мала веселий характер, почуття гумору і... не збиралась бути письменницею.

Своє перше знайомство з книжкою Галина Миколаївна запам'ятала на все життя. Це сталося у день її народження, коли мама зробила малій Галинці диво-подарунок — збірку «Українські народні казки», яка стала для неї «і букварем, і розвагою, і цілим новим світом».

Читати почала з п'яти років. І тоді ж батьки передплатили дитячі журнали — усі, що тоді виходили.

Писати Галина Малик почала ще зі шкільного віку. Потім кинула, та коли сама стала мамою, почала створювати віршики для своєї доньки. Її вірші для дітей легкі, з простими, інколи зовсім неочікуваними сюжетами. Це вірші-загадки, вірші-підказки, а також такі, в яких діти можуть впізнати себе та свої справи, які вони або доводять до кінця, або не доробляють, які вони люблять робити, а які — ні.

Згодом авторка почала писати казкові повісті для дітей. З персонажами цих повістей весь час трапляються якісь пригоди, відбуваються небезпечні та радісні події: то реальні діти потрапляють у казкову країну, то герої казкових країн потрапляють у наше реальне життя. Коли читаєш повісті та п'єси письменниці, здається, що їхня авторка перебуває серед своїх героїв — разом із ними переживає все описане у книжках.

Галина Малик — член Національної спілки письменників України з 1991 року. Більшість своїх творів письменниця присвятила дітям.

Найвідоміші її твори — це «Подорож Алі в Країну Чудес», «Злочинці з паралельного світу», серія невеликих поетичних збірок для дітей. За повісті «Незвичайні пригоди Алі в країні Недоладії» та «Подорож у королівство сяктаків» у 1988 році Галині Малик було присуджено премію імені О. Копиленка. А за повість «Злочинці з паралельного світу»  письменниці було присуджено звання лауреата літературної премії імені Лесі Українки( 2003).



 

Якось у інтерв'ю Галина Малик сказала: «Для того щоб писати для дітей, треба просто бути щасливою людиною... Адже звідки, як не з себе, можна дістати весь той прекрасний казковий світ, якого в реальності не існує?».



 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар