пʼятницю, 13 серпня 2021 р.

Ювіляр серпня


  15 серпня - 250 років від дня народження  

Вальтера Скотта (1771—1832), 

англійського та шотландського письменника


 Вальтер Скотт — всесвітньо відомий шотландський письменник, поет, історик, збирач старожитностей, адвокат. Для шотландців він більше ніж письменник. Відродив історичну пам'ять народу, відкрив Шотландію для решти світу і в першу чергу для Англії. Вважається основоположником жанру історичного роману.

Народився 15 серпня 1771 в Единбурзі, був дев'ятою дитиною в сім'ї, в якій з тринадцяти дітей до дорослого віку дожило менше половини.

         У півтора року майбутній письменник серйозно захворів і на все життя залишився кульгавим. Щоб підлікувати хворобливу дитини, батьки відправили його до діда, який жив поблизу кордону з Англією. Цей овіяний легендами прикордонний край назавжди запав у душу хлопчика. Інтерес до старовини та до історії рідної Шотландії прокинувся у нього саме тут.

Закінчивши Единбурзький університет, Вальтер Скотт, як і батько, став адвокатом. Мандруючи країною, юнак не тільки залагоджував юридичні питання у справах клієнтів , а й робив те, що завжди його цікавило, - милувався руїнами старовинних замків, вивчав їх історію, збирав народні пісні, легенди, перекази. Це заклало фундамент для головної справи його життя.

Літературна діяльність почалася з поетичних перекладів німецьких романтиків, творами яких юнак захопився ще в університеті. А через чотири роки світ побачила його власна віршована романтична балада «Іванов вечір».

З 1805 року стали виходити поеми, що розповідають про чарівну природу шотландського Прикордоння, старовинні замки, полювання та казкові пригоди. Ці книги ввели Вальтера Скотта в число кращих поетів того часу.

Першою пробою пера в області романної прози стала книга «Уеверлі, або Шістдесят років тому». Вона побачила світ в 1814 році і відкрила серію творів про історичне минуле Шотландії, так званий «Уеверлеевскій цикл».

         Кілька книг письменник присвятив англійської історії. Серед них - «Айвенго»,  «Квентін Дорвард». В цілому за 18 років вийшло 28 книг в романому форматі.

«Айвенго»

 «Айвенго» — ключовий твір в циклі романів В. Скотта, які переносять нас в середньовічну Англію. Юному лицареві Айвенго, що  потайки повернувся з Хрестового походу на батьківщину і волею батька був позбавлений спадщини, належить відстояти свою честь і любов прекрасної леді Ровени... На допомогу йому прийдуть король Річард Левове Серце і легендарний розбійник Робін Гуд. Письменник майстерно вплітає особисті долі героїв у реальні історичні події та достовірно відтворює життя тогочасного суспільства.

«Карл Сміливий»

Розповідь про драматичні події, що розгортаються на широкому тлі становлення сучасних європейських держав у другій половині ХV ст. Головні персонажі твору, граф Оксфорд та його син Артур де Вер, мандрують Європою і виконують важливе політичне доручення. Зрештою вони потрапляють до табору могутнього на той час герцога Бургундії Карла Сміливого і беруть участь у знакових для Європи подіях. Сповнена небезпек подорож графа і його сина мальовничими Альпами, кохання Артура і загадкової Анни Геєрштейн, лицарські поєдинки, нестримне прагнення Карла Сміливого до нових завоювань, інтриги, змови — усе це полонить і розпалює бажання читати книгу далі, щоб дізнатися про долю героїв.

«Квентін Дорвард»

Події відбуваються у середньовічній Франції XV ст., у період складних відносин між королем Людовіком ХІ і його васалом Карлом Сміливим, герцогом Бургундії. Головна інтрига розгортається навколо графині Ізабелли де Круа, яка стала пішаком в іграх короля та герцога. Квентін Дорвард, бідний шотландський дворянин, зміг врятувати Ізабеллу й розкрити змову.

                                     «Роб Рой»

Події розгортаються на початку XVIII ст. у період складних відносин між Англією та Шотландією. Інтриги, зрада та підступність близьких головного героя твору Френка Осбальдістона призвели до переосмислення ним життєвих цінностей, змусили його боротися за честь роду та кохання до Діани Вернон і прийняти допомогу таємничого незнайомця, шотландського національного героя Роба Роя.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар