понеділок, 9 серпня 2021 р.

День в календарі. КНИГА ДНЯ

 


9 серпня - Міжнародний день корінних народів світу

Цей день є нагодою аби віддати шану стійкості та заповзятості корінних народів, що є носіями безцінних корінних знань і культурної спадщини, які збагачують та примножують надбання світової культури.

За даними ООН,  у 90 країнах світу проживає близько 370 мільйонів представників корінних народів, які спілкуються на понад 5000 етнічних мовах і котрі дотримуються своїх культурних традицій.

До корінних народів України, які сформувались як етнос і чия мова та культура перебувають під загрозою зникнення та асиміляції, зараховують кримських татар, караїмів та кримчаків.

Україна юридично визнала кримських татар корінним народом Криму та виступила з гарантією збереження і розвитку етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності кримськотатарського народу як корінного народу України.

КНИГА ДНЯ

«Кримський інжир» («Видавництво Старого Лева»)

 
  «Кримський інжир» – це антологія, до якої увійшли найкращі твори-учасників однойменного письменницько-перекладацького конкурсу. Вони надзвичайно різноманітні за стилем, темами й акцентами, які розставляють.

Деякі написані українською, деякі – кримськотатарською мовами. Спільне у них – це Крим, півострів, який ввібрав у себе пульс моря та шепіт старих гір, смак інжиру та кизилу, запахи лаванди й ялівцю. Для авторів цих текстів Крим – це любов, з якою розлучили, дім, який (майже) відібрали, земля, яку зайняли чужинці. В кожній історії йдеться про автентичний Крим, батьківщину киримли, домівку кримських татарів.

         «Кримський інжир» – це не просто книжка, це - культурне явище, міжкультурний (навіть міжмовний) діалог між літераторами таких різних, але таких близьких  народів. Це перший плід важливої розмови між українцями та кримськими татарами.

Немає коментарів:

Дописати коментар