вівторок, 14 вересня 2021 р.

Скільки часу подарувати інтернету?

 


Інтернет для дітей — штука захоплива та магнетична, де можна знайти все: відповіді на шкільні питання, нові інтереси та захопливу інформацію. Саме у просторі «серфінгу» діти розвиваються, дорослішають і вчаться осягати різні боки життя.

Чи підраховували ви, скільки годин ваш школяр проводить перед екраном щодня? Онлайн-уроки, домашні завдання, спілкування з друзями та відео задля розваги — якщо скласти все це разом, може вийти щонайменше 6 годин.

Згідно досліджень, сьогодні діти проводять перед екранами понад 6 годин на день — це на 500% більше, ніж до COVID-19. До лютого 2020 року діти в середньому користувалися смартфонами 4,5 години на день. Після того як школи закрилися на карантин, цей час зріс до майже 9 годин на добу. Відколи школи перейшли на дистанційну форму навчання, кількість повідомлень у месенджерах зросла у 5 разів для дітей та в 7,5 разів для підлітків.

Але цифрові технології не можна сприймати як винятково негативне чи позитивне явище. Коли людство стикнулося з обов’язком обмежити фізичні контакти та пересування, саме «екрани» допомагали тримати зв’язок з рідними, продовжувати навчання та роботу, почуватися ближчими, залишаючись на відстані.

Тому експерти радять батькам почати розділяти корисний і шкідливий екранний час. Корисним онлайн часом будуть години, які дитина проведе перед екраном для навчання чи прокачування навичок роботи з різними цифровими інструментами: навчальні відео чи презентації під час дистанційної освіти; робота із Google-документами та пошуковими системами; опрацювання інформації в різних форматах: презентації, графіки чи таблиці, таймлайни; живе відео чи голосове спілкування з друзями та рідними.

 Але більшість екранного часу дітей припадає, на жаль, на розважальний, а не навчальний онлайн-контент. Платформи, на яких діти проводять найбільше часу, це YouTube, Netflix та TikTok. І саме тут криється найбільша небезпека і шкода від «екранів». Дитина починає сприймати гаджет як найпривабливіше та найдоступніше джерело розваги. Замість активної гри вдома або з друзями на майданчику діти проводять час, споживаючи розважальний контент з екранів. А це, своєю чергою, шкодить і здоров’ю дитини, і її академічним досягненням. Додаткова година екранного часу для розваги на день призводить до втрати 1 бала на іспитах із двох шкільних предметів. Надмір екранного часу призводить і до того, що діти починають перемикатися на розважальний контент у мережі під час дистанційного навчання.

Діти 4–5 років уже проводять близько 30 % свого часу онлайн. Щорічно кількість часу, проведеного в інтернеті, збільшується, а вік, з якого діти починають користуватися всесвітньою мережею, зменшується. Нинішні 8-річки почали користуватися інтернетом у середньому у 6 років, а сьогоднішні 6-річки – вже в 4 роки, а є родини, в яких діти дивляться YouTube вже з 2-х років.

Найдовше користуються електронікою хлопці-підлітки – у середньому вісім годин. Найменше – восьмирічні дівчатка, для яких цей показник становить три з половиною години  (враховано сумарний час, витрачений на телебачення, ігрові приставки, користування мобільним телефоном, комп’ютером чи планшетом).

Міністерство охорони здоров’я визначило норми — час використання комп’ютера дітьми протягом тижня:

-  6 років  - 30-45 хвилин;

- 7-8 років - 2 години, але не більше 1 години на добу;

-  9-11 років  - 2 години, але не більше 1 години на добу;

-  12-14 років - 2,5 години, але не більше 1 години на добу;

- 15-16 років - 7 годин, але не більше 1 години на добу.

ВАЖЛИВО! БАТЬКАМ!

Базові правила екранного часу:

-         Уникайте використовувати смартфони як заспокійливе для дитини, що засмутилась, як няню, що займе дитину, поки ви зайняті своїми справами, або як магічну паличку для моментів, коли дитина в істериці.

-         Введіть у родині табу на гаджети під час їжі чи живого спілкування.

-         Вимикайте всі екрани та Wi-Fi за годину до сну.

-         Опануйте та встановіть програми батьківського контролю на гаджетах дітей.

-         Створіть дошку правил та розкладу екранного часу. Правил повинні дотримуватися всі у родині, а графік може відрізнятися залежно від віку дітей.

-         Щоразу, коли дитина просить дозволу на екранний час, майте в запасі кілька ідей для спільного цікавого заняття як альтернативи.

Немає коментарів:

Дописати коментар