четвер, 16 вересня 2021 р.

Ювіляр вересня

 


18 вересня -  60 років від дня народження  

Бернара Вербера (1961),

 сучасного французького письменника

         Майже всі книги Бернара Вербера представляють собою захоплюючу суміш фантастики, психології та філософії. Завдяки цьому вони не тільки розважають цікавими сюжетами, але і змушують задуматися над тими чи іншими проблемами.

Письменник з юного віку демонстрував інтерес до малювання і французької мови, а цифри, математика і фізика давалися дитині складно через проблеми із запам'ятовуванням. Згодом ця проблема нікуди не поділася, але він зумів перетворити її в перевагу та створити оригінальний твір «Енциклопедія абсолютного і відносного знання». У цій книзі автор химерним чином змішує серйозні наукові відомості з вигадкою, фізику з містикою. Книга являє собою збірник захоплюючих історій, оформлених у формі 245 коротких статей енциклопедії.

         По справжньому Бернар Вербер зайнявся літературою тільки після закінчення навчання в ліцеї, хоча до цього довгий час працював в редакції місцевої газети, створював сценарії для коміксів і невеликі оповідання.

У 1991 році написав книгу «Мурахи», в якій розповів про життя двох цивілізацій: людей і мурах. З одного боку, сюжет книги оповідає про дивний випадок в мурашиному місті Бел-о-кана, де після зимової сплячки раптом гинуть 28 представників першої весняної експедиції, і головний герой береться розслідувати цей випадок. З іншого - про вченого Едмонді Уеллсі, який займався вивченням мурах, а після своєї раптової смерті залишив племінникові у спадок будинок з таємничим і дуже глибоким підвалом. Згодом цей роман виріс до трилогії.

Пізніше виходять романи «Танатонавти» і «Книга подорожей». Перший розповідає про смерть і потойбічний світ. За оригінальним авторським задумом, 
другий твір мав стати для читачів своєрідним дзеркалом, в якому вони змогли б вивчати себе.

Роман «Імперія ангелів» - пряме продовження книги «Танатонавти». У ньому розповідається про дивовижну групу дослідників, які потрапили в рай. Опинившись на Страшному суді, головний герой Мішель Пенсон повинен зробити вибір: стати ангелом--охоронцем, який відповідає за душі довірених йому людей, або земним проповідником. Герой вважає за краще перший варіант і після нетривалого навчання отримує кілька сімей, за якими він повинен спостерігати.

         У списку найбільш важливих і популярних творів Бернара Вербера також варто виділити «Зоряний метелик», «Дзеркало Кассандри», трилогію «Ми, боги», серію детективів «Батьки наших батьків». 



 

Немає коментарів:

Дописати коментар