понеділок, 13 вересня 2021 р.

Ювіляр вересня

 


13 вересня -  105 років від дня народження  

Роальда Дала (1916—1990),  

британського письменника


 
         Роальд Дал — популярний й улюблений британський (уельський) письменник, майстер парадоксального оповідання. У 40-х роках ХХ століття здобув славу як автор творів для дітей та дорослих.

Народився в Кардіффі в сім'ї вихідців з Норвегії. Роальда назвали на честь знаменитого мандрівника та дослідника Руаля Амундсена, національного героя Норвегії. Вчився в Кафедральній школі Ллендаффе, але жорстоке поводження з дітьми з боку директора школи змусило матір Роальда перевести хлопчика в інтернат Св. Петра в Уестон-сьюпер-Мері. Пізніше Роальд Даль опише знущання вчителів і персоналу інтернату в книзі «Хлопчик. Розповіді про дитинство».

Роальд Дал і його розповіді – це завжди чарівні історії з неочікуваними персонажами, від чиїх витівок та пригод просто неможливо відірватися. Його найвідоміші твори-бестселери – «Чарлі та шоколадна фабрика», «Матильда», «Джеймс і гігантський персик». За повістю Дала «Ґремліни» було знято відомий американський кінофільм.

«Чарлі і шоколадна фабрика» – захоплююча книга про кумедного хлопчиська з бідної сім'ї – Чарлі Бакете. Він шалено любить шоколадні цукерки, але батьки можуть подарувати їх синові тільки один раз на рік. Одного разу, хлопчик випадково потрапляє на екскурсію по шоколадній фабриці, після чого з ним починають відбуватися неймовірні пригоди.

«Джеймс та гігантський персик» – це історія про хлопчика, який за порятунок павука, отримує у подарунок від незнайомця величезний чарівний персик. А потім, прямо на нього відправляється в захоплюючу подорож навколо Землі, разом з командою нереально великих комах.

«Незрівнянний містер Фокс» – дивовижна історія про розумного лиса, який постійно краде продукти у трьох злісних фермерів. А коли фермери вирішили боротися з лисом, останній

«Відьми» – казка про те, як один маленький хлопчик  боровся проти відьом, які вирішили перетворити всіх дітей у мишей. Головному герою доводиться подолати безліч перешкод, щоб завадити відьмам втілити в життя їх план. 

«Матильда» – історія про миле дівчисько, яке відкриває в собі суперздатності. Використовуючи їх, вона буде намагатися розвіяти весь негатив, що її оточує.

 Всі твори Роальда Даля радують неповторним стилем, непередбачуваним сюжетом, а також елементами фантастики та тонкого чорного гумору, що і робить їх такими популярними серед дітей та дорослих.

Немає коментарів:

Дописати коментар