пʼятницю, 17 вересня 2021 р.

Ювіляр вересня

 


19 вересня - 110 років від дня народження 

 Вільяма Ґолдинґа (1911—1993), 

англійського письменника, лауреата Нобелівської премії          з літератури (1983)

          Британський поет і прозаїк сер Вільям Джералд Голдінг - глибокий, самобутній автор, в філософських книгах-притчах якого відображений надзвичайно песимістичний погляд на людську природу і моральний стан нинішньої цивілізації.

Духовне падіння і моральне зубожіння людства – ця тема червоною ниткою проходить через усю творчість Вільяма Голдінга від ранніх віршів до зрілих повістей і романів.

За майже 40 років творчої діяльності письменник видав дві збірки оповідань «Бог-скорпіон» і «Рухома мішень» та 12 романів.

Всесвітню славу він здобув як автор роману «Володар Мух» — справжнього шедевра світової літератури.

Це роман-притча, роман-символ, роман-антиутопія... Мабуть, найжорстокіша. Внаслідок авіакатастрофи кілька дітей потрапляють на безлюдний острів, дуже схожий на райський куточок. Безмежний океан, тропічні пальми, кришталеве джерело, таємнича печера... Тут є все, крім дорослих. У маленькій громаді відразу визначаються два лідери. Починається боротьба за владу. І надто скоро діти забувають не тільки про дружбу й порядність, а навіть про людську подобу... Межа, яка відділяє людину від тварини, дуже тонка. І боятися треба не того звіра, що десь зовні. Набагато страшніший той, що всередині в кожного...

 Письменник невпинно говорив про «пітьму світу» і «пітьму серця людського» , які на різні лади звучали в його творах: «Спадкоємці», «Злодюжка Мартіна», «Вільне падіння», «Шпиль», «Піраміда» та інших книгах, намагаючись уберегти людей від падіння в безодню бездуховності.

Немає коментарів:

Дописати коментар