пʼятниця, 30 серпня 2024 р.

31 серпня - День української авіації

 

          В останню суботу серпня в Україні відзначається День авіації – свято військових та цивільних авіаторів та працівників авіаційної промисловості і транспорту.

Авіаційна історія України наповнена героїчними здобутками та самовідданою працею вчених, конструкторів, льотчиків і дослідників.

Від початку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну авіація Повітряних сил ЗСУ здійснила понад 14 тис. бойових вильотів.

Десятки українських пілотів стали Героями України, сотні авіаторів – кавалерами високих державних нагород. Проте чимало героїв-льотчиків Україна втратила за час війни, є втрати й серед особового складу, який здійснює наземне забезпечення польотів.

Шановні авіатори України! Прийміть найщиріші вітання з Днем авіації України! Ви – надзвичайно сміливі, талановиті та віддані своїй справі професіонали. Наполегливою працею, новаторством і творчим пошуком ви примножуєте славні традиції українських авіаторів.

Нехай ваші помисли будуть такими чистими, як небо, успіх таким же швидким та невпинним, як зліт авіалайнера! Бажаємо вам невичерпних сил і наснаги, особистого і родинного щастя, міцного здоров’я, успіхів та добробуту!

Для тих, хто цікавиться історією української авіації, пропонуємо переглянути відео сюжет «Історія української авіації».

https://www.youtube.com/watch?v=aHYVSlKU7aw


 

четвер, 29 серпня 2024 р.

29 серпня - День пам'яті загиблих захисників України

 


29 серпня – День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. 10 років тому саме 29 серпня 2014 року стався один із найтрагічніших епізодів російсько-української війни – вихід українських воїнів з оточення під Іловайськом. Коли українські військові колонами виходили «зеленим коридором», росіяни порушили домовленості та розстріляли їх. За даними Українського інституту національної пам’яті, унаслідок підступності росіян українська армія втратила загиблими 366 воїнів, 429 отримали поранення, 158 зникли безвісти, 300 опинилися в полоні.

 Іловайській трагедії фахівчині ЦДБ присвятили годину пам’яті «Іловайськ – місто, що назавжди увійшло в історію України». Бібліотекарки розповідали читачам про підступні дії рашистських окупантів, що забрали безліч життів українських захисників.

 Відвідувачі переглянули відео сюжет про Іловайську трагедію 2014 року, їм була презентована книжкова виставка-розповідь «Українці – історії нескорених».

 






 

Вічна і світла пам’ять загиблим захисникам і захисницям України!

середа, 28 серпня 2024 р.

Ювіляр серпня: Йоганн Вольфганг Ґете

 28 серпня - 275 років від дня народження

Йоганна Вольфганга Ґете (1749-1832),

німецького поета, драматурга


 

         Йоганн Вольфанг фон Ґете – один із найвидатніших геніїв німецького народу: прозаїк, поет, драматург, філософ, автор численних праць із природознавства. Ґете називають основоположником сучасної німецької літератури. Його творча спадщина різноманітна: романи, вірші, поетичні драми, мемуари, критичні статті, наукові праці з біології та анатомії. Також Ґете є засновником одного з розділів ботаніки – порівняльна морфологія рослин.

          Ґете народився 1749 року в місті Франкфурт-на-Майні. Від батька успадкував потяг до навчання, від мами – любов до придумування історій. Завдяки багатій сімейній бібліотеці Йоганн Ґете у ранньому віці прочитав мовою оригіналу твори Вергілія, дізнався про Гомера й Овідія. У 1770 році Ґете захистив дисертацію на звання доктора права в університеті в Страсбурзі. Цей період життя Йоганна Ґете характеризується глибоким зануренням у літературу: він інтенсивно пише, спілкується з творчим середовищем, цікавиться народною поезією.

            У 1775 році Ґете побував на прийомі в Карла Августа, очільника Саксен-Веймар-Ейзенахського герцогства. Із цієї зустрічі він повернувся першим міністром і таємним радником герцога. Біографи письменника пояснюють цей учинок тим, що Ґете хотів брати участь у реформуванні країни. Утім досить швидко він розчаровується в державній службі та звужує коло своїх повноважень. Ґете поселився у Веймарі, де й мешкав до кінця життя.

            В юності Ґете був лідером романтичного руху «Буря і натиск». Він відстоював національну ідентичність німецької літератури. Твори письменника цього періоду характеризуються вітальністю, життєствердженістю. Роман «Страждання юного Вертера» приніс 23-річному письменнику світове визнання. Дослідники зазначають, що в цьому творі є автобіографічні моменти. Зокрема, головний персонаж Вертер страждає через нерозділені почуття. Прототипом героїні Лотте, в яку закоханий Вертер, була Шарлотта Буф, заміжня жінка, що зачарувала письменника. Уже через багато років сам Ґете зізнається: «Страждання…» написав для того, аби звільнитися від нав’язливої ідеї про самогубство. Роман став справжнім бестселером того часу і був перекладений багатьма європейськими мовами.

Найвагомішим літературним досягненням Ґете є драматична поема «Фауст». Над нею він працював практично впродовж усього життя. У творі описується суперечка Господа й Мефістофеля щодо того, чи зможе Мефістофель звести на стежину зла Фауста, в якого, впевнений Господь, добра душа. Це драматична епопея про Людину, високість і низькість її пристрастей, безупинні пошуки істини, злет і падіння, знайдення Свободи і Любові. Сюжет трагедії взятий з німецької книги про доктора-алхіміка. Фауст жив у XVI столітті, мав славу мага і чаклуна й продав душу дияволові. Про нього ходили легенди, до його образу зверталися багато авторів. Драма об'єднала в собі високу поезію, класичну досконалість і найглибшу філософську думку й стала вершиною світової літератури.

Твори Ґете – глибоко філософські й універсальні. Опери, увертюри, екранізації – тексти Ґете піддаються інтерпретаціям і переосмисленням. 




 

 

 

вівторок, 27 серпня 2024 р.

Іловайськ: місто, що назавжди увійшло в історію України

          Десять років тому відбулася одна із найтрагічніших подій в історії незалежної України – Іловайський котел.

29 серпня 2014 року Іловайськ мав стати «зеленим коридором» для українських військових, однак обернувся зрадою та сотнями загиблих, поранених, взятих у полон та зниклих безвісти.

Вашій увазі відео сюжет «Іловайськ: місто, що назавжди увійшло в історію України».

https://www.youtube.com/watch?v=H-pst1nVPpQ

 


понеділок, 26 серпня 2024 р.

Вітальний майданчик

 


Колектив ЦДБ щиро вітає

Ларису Олійник

з днем на родження!


 

Бажаємо міцного здоров'я, душевної гармонії. довгої дороги життя та щасливих років під мирним небом.

 Нехай Ваш дім буде повною чашею, нехай в ньому буде спокій і благополуччя, нехай улюблені люди завжди будуть поруч.

Нехай всі мрії збуваються, бажання виконуються!


 

четвер, 22 серпня 2024 р.

Хай в серці кожної дитини живе любов до України!

До Дня Незалежності України  в ЦДБ проведена година державності «Хай в серці кожної дитини живе любов до України!».

У рамках заходу відбулася презентація книжкової виставки «Це моя Україна, це моя Батьківщина». Бібліотекарка Тетяна Біленька ознайомила  відвідувачів з літературою про основні періоди створення незалежної України, національною символікою та цікавими фактами про День Незалежності України, які має знати кожен українець.


 

Хлопчики та дівчатка здійснили інтернет-мандри «Україна унікальна – Україна надзвичайна», переглядаючи відеофільм «Найцікавіші місця України».

Патріотична читанка «Ми – українці! Я і ти!» викликала у дітей і підлітків жвавий інтерес до поетичних творів. Користувачі книгозбірні  з великим натхненням та  бадьорим настроєм декламували поезії українських авторів – Володимира Сосюри, Дмитра Павличка, Дмитра Білоуса, Надії Красоткіної про красу та велич України та любов до неї. А наші маленькі читачки Аделіна Олійник та Емма Семененко записали чудові відео-присвяти рідній країні.

Юні читачі із задоволенням взяли участь у пізнавально-розважальній частині заходу: дружньо відповідали на запитання патріотичної вікторини «Чи знаєш ти символи України?», складали з пазлів карту України, розгадували ребуси  «Державні та народні символи моєї Батьківщини» та кросворд «Україна»,  встановлювали відповідність між ім’ям відомої людини, фото та інформацією про неї в грі-вікторині «Відомі українці», знаходили заховані в таблиці назви страв та напоїв національної кухні.


 




          Наприкінці заходу відбувся патріотичний флешмоб, відвідувачі голосно та дружньо сканували гасло: «Хай в серці кожної дитини живе любов до України!».