вівторок, 6 серпня 2024 р.

Книжкова котоманія

8 серпня - Всесвітній день кішок

 Котики здавна привертають увагу митців та письменників й нерідко опиняються серед персонажів казок і оповідок. Красиві та вправні, розумні й кмітливі коти захоплюють і чарують дітей, підлітків та дорослих, а чарівники-автори не втомлюються вигадувати історії про  пригоди пухнастиків.

Вашій увазі літературний хіт-парад «Книжкова котоманія». 

Ерін Гантер «Коти-Вояки»

Серія пригодницьких романів-фентезі створена британськими письменницями  під загальним псевдонімом Ерін Гантер. Складається з майже 40 книг: розділена на п'ять циклів, в кожному з яких по шість книг, плюс окремі книги-путівники та комікси в стилі «манґа». У центрі сюжету — клани диких котів, які потрапляють у неймовірні пригоди, намагаючись захистити свою територію і своє життя.

Коти-Вояки https://www.youtube.com/watch?v=vaq0j4m7uPM

Марина Павленко «Василина і трипільський слід»

Тисячі років тому на теперішніх українських землях жили загадкові трипільці. Нині ж ми складаємо уявлення про цю давню культуру буквально по черепках, знайдених на розкопках. Кішка Василина добре на цьому всьому знається, бо живе в Музеї трипільської культури. Вона розповість, якими ж були ті трипільці та як їх вивчають сучасні науковці и науковиці. А ще покаже цікаві експонати. Щоправда, серед них є один дуже страшний!..

Інна Курило «Кексик-захисник»

На оборону України у війні проти росії встали не тільки люди, а й домашні улюбленці. Котик Кексик, разом зі своїми друзями, організував у дворі Територіальну оборону і, як міг, допомагав людям. Разом з Кексиком країну захищають: песик Шустрик, ворона Ксеня, голуб Степан, гуси та бджоли. Пригоди Кексика та його друзів чекають на вас. Команда головного героя мужньо боронить рідну країну. Казки написані на реальних подіях.

Таіс Золотковська «Таємне життя Рудика»

Жила собі кішка. Звали її не Маркіза, не Принцеса — просто Рудик. Кішка-бешкетуха завдавала чимало клопоту всій родині. Та чи насправді від неї не було жодної користі? Здається, що улюблена справа Рудика — дрімати на траві під черешнею. Але тільки-но щось трапляється, кішка вже поспішає на допомогу. Справжній супергерой із пухнастою мордочкою та гострими кігтями!

Олександра Орлова «Подорож до країни Мурвіль»

Домашній котик Кексик дізнається про країну котячої втіхи, де живуть і володарюють самі лише коти, й вирушає у довгу і захопливу мандрівку. Але в дивовижний Мурвіль читач разом з Кексиком і його кумедним товаришем Зефіром потрапляють тільки у третій частині книги, бо шлях тернистий: прокладений через ліси, гори, море та всілякі неймовірні міста та селища з їхніми чарівними мешканцями.

Дмитро Чередниченко «Чого Волошка запишалася»

Оповідання присвячені хатнім пригодам киці Волошки, яка любить встромити свого чималого носика скрізь, де тільки можна. У легкій та невимушеній формі автор знайомить читачів зі світобаченням домашньої киці, дає можливість "підслухати" розмови хатніх улюбленців і навіть речей, з якими Волошка вправно теревенить. Пригоди домашньої киці не надто фантастичні, але кумедні й будуть цікаві дітлахам, які мають вдома власного пухнастого непосидька, адже їх точно зацікавить, чим же займається киця, коли в хаті нікого немає?

Галина Вдовиченко  «36 і 6 котів»

Приємна книжка з купою харизматичних мурчиків і нявочок. Одного разу пані Крепова проявила слабкість і пустила до своєї оселі цілу зграю котів-безхатченків. Під одним дахом із пані Креповою та її племінником Стасом опинилися 42 коти: 36 котів і 6 кошенят! Всім їм доведеться якось уживатися разом, а з рештою котики не тільки потоваришують із господарями, але й запропонують Стасові вдалу бізнес-модель для його не надто популярної кав’ярні.

Галина Вдовиченко «Котохатка»

Шестеро маленьких кошенят опинилися на зимовій вулиці, де їм холодно й голодно... Але вони не з тих, хто скиглить і впадає в розпач. Натомість кошенята гуртуються і перетворюють зиму у веселу забаву: бавляться у піжмурки, прокладають лабіринт у снігу, уявляючи себе археологами, будують дуже затишну снігову котохатку та знаходять чим її прикрасити. Герої-кошенята захоплять дітей своєю жвавістю та багатою уявою і підкажуть чимало ідей для зимових ігор.


Сергій Гридін «Кігтик Ковбаско»

Звичайний школяр Олег так щиро заздрить безтурботному існуванню свого кота, що одного разу буквально опиняється в його шкурі, більше того — це повноцінний обмін. Бідолашному Кігтику тепер доведеться ходити до школи у хлоп’ячій подобі та вирішувати типові підліткові проблеми. Котяче життя виявилося також не надто солодким: тут і вороже налаштовані інші коти, й агресивні собаки, з рештою, навіть їсти треба шукати деінде. Але, не зважаючи на складнощі, буде весело і досить повчально.


Катріна Каленґула «Коти і Чародійки. Магічні пригоди справжніх друзів»

Книга розповідає про пригоди дівчини Роуз, яка потрапила до особливої школи магії на острові Авалон. У цій школі кожен учень має свого чарівного компаньйона — Кота-Чарівника, який допомагає у навчанні магії. Однак Роуз втратила свого Кота-Чарівника -  Кішку Іскру, в якої раптом виросли крила, і вона покинула свою юну ученицю. Роуз разом з новими друзями і їхніми Котами-Чарівниками вирушає на пошуки своєї наставниці Іскри. Дівчині судилося зіткнутися з багатьма випробуваннями, а також відкрити свій прихований дар, який кожен чарівник тримає глибоко в серці...


 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар