понеділок, 19 серпня 2024 р.

Ювіляр серпня: Сергій Жадан

 


23 серпня - 50 років від дня народження

Сергія Жадана (1974),

українського письменника

           Сергій Вікторович Жадан  одночасно поет, прозаїк, автор есе, перекладач і організатор літературних фестивалів, рок-концертів, театралізованих вистав. У книгах Сергія Жадана відбилися знакові події епохи: розпад СРСР, надії й розчарування, блукання умів, війна і пошуки виходу з кризи. І все це переломлюється крізь призму людської особистості — живої, вдумливої, люблячої, яка страждає і намагається знайти опору в нещадному світі.

Письменник народився в Старобільську Луганської області 1974 року. Навчався на факультеті українсько-німецької філології Харківського національного педагогічного університету. Закінчив аспірантуру. У 1991 організував літературне об’єднання неофутуристів під назвою «Червона Фіра».

В 1999 році отримав премією Бу-Ба-Бу за найкращий вірш. Із 2000 протягом 4 років був викладачем літератури. В 2001 став віце-президентом творчої спілки «Асоціації українських письменників». Член комітету з Національної премії України ім. Т.Г. Шевченка.

З 2004 року повністю присвятив себе літературній діяльності. Його перу належить 14 віршованих збірок, основна тематика яких  любов, війна й біль.

У 2007 році почав співпрацювати із музичним гуртом «Собаки в космосі», через 7 років проект отримав назву «Жадан і Собаки». Найвідомішими є альбоми «Бийся за неї» та «Пси».

У 2012 був нагороджений відзнакою «Золотий письменник України», у 2017 — премією імені В. Стуса.

Вашій увазі добірка книг письменника.

«Інтернат»

Війна завжди приходить несподівано. Просто розумієш, що чуєш звук пострілів та бачиш вогонь у вікні, і звичний хід днів безповоротно порушується. Настав час боротися за власне виживання та вирішити, за якими барикадами доведеться опинитися. Саме такий вибір доведеться зробити Павлу.

«Життя Марії»

Книжка віршів та перекладів містить 80 текстів: 60 віршів самого автора та 20 перекладів поезій Чеслава Мілоша. За словами Сергія Жадана, ця книжка про любов і ненависть.

«Усі вірші. 1993 – 2023»

1440 сторінок, 16 поетичних збірок, понад 700 поезій під однією обкладинкою — це зібрання усіх віршів Сергія Жадана.

«Артбук. Птах»

В основі артбуку – вірші автора, що стали піснями. Поезія Жадана надихнула українських музикантів на створення пісень. Це Святослав Вакарчук, Тарас Чубай, Іван Леньо і гурт Kozak System, ТНМК, сестри Тельнюк, Мар'яна Садовська, ДахаБраха, DakhDaughters, білоруський гурт Bruttо та багато інших. Усі музичні композиції можна буде прослухати за QR-кодами.

«Ворошиловград»

За версією конкурсу «Книга року Бі-бі-сі» роман «Ворошиловград» став кращою книгою десятиліття!

Пил доріг, іржаві бензоколонки, втомлені автобуси, старі «хрущовки»... Місто, що залишилось десь поза часом. Дивні люди, які займаються дивними справами. Абсурд - та водночас «справжність» існування... Герман повертається до містечка свого дитинства у степах Донбасу, щоб знайти зниклого брата і врятувати його бізнес. Проте реальність виявляється хиткою, майбутнє - невизначеним, а минуле викликає надто гостру ностальгію...

«Гімн демократичної молоді»

Шість ліричних історій про розвиток середнього бізнесу в умовах формування відкритого суспільства. Сюжет книги поєднує в собі ліричну оповідь із фаховими публіцистичними розвідками, присвяченими легалізації тіньового сектору економіки.

«ANARCHY IN THE UKR. Луганський щоденник. Бігти не зупиняючись»

Майже двадцять років тому герої «Anarchy in the UKR» здійснили ідейну подорож Сходом України, місцями бойової слави Нестора Махна. Мандруючи Донбасом, вони шукали відповіді на питання — що ж таке воля-свобода-анархія? Чи є межа між ними та де вона пролягає? Що собою представляє «свобода»? Чи буває її замало або навпаки забагато? Що робить нас вільними? Що заважає нам бути вільними? Відповіді на ці та інші запитання в книзі-подорожі Сергія Жадана.

Повторна подорож автора (2014 року) територією анархізму описана у «Луганському щоденнику».  «Бігти не зупиняючись» – розповідь про один день із життя Худого - простого хлопця з безіменного міста на Сході України. День, наповнений сумнівами та невпевненістю, день, наповнений любов’ю та смутком. День, коли змінюється погода та міняються обставини. Останній мирний день у його житті.

«Антена»

У збірці - 80 віршів. Це 80 спроб упіймати коливання повітря, вловити перетікання в просторі невидимих радіохвиль, відчути на дотик час, у якому ми живемо, яким ми дихаємо, який ми проговорюємо. Час, кожен доторк до якого лишає опік. Час, у якому приватні щоденникові записи можуть виявитися воєнною хронікою, а біблійні історії – ранковими новинами.

«Скрипниківка»

Вірші на зламі епох часто більше нагадують щоденники. 50 і 1 вірш, написані до і після великого вибуху, поєднані відчуттям мови, яка так болюче зникає, але потім обов’язково повертається. Нанизані на нитку голосу, ці вірші - наповнені снігом, співом, правописом, любов’ю.

«Месопотамія»

Це 9 прозових історій і 30 віршів-уточнень. Усі тексти цієї книги — про одне середовище, герої переходять з історії в історію, а потім — у вірші. Історії Вавилона, переказані для тих, хто цікавиться питаннями любові і смерті. Життя міста, що лежить поміж рік, біографії персонажів, які б'ються за своє право бути почутими й збагнутими, хроніка вуличних сутичок і щоденних пристрастей.

«Хлібне перемир'я»

Що робити, коли не довіряєш навіть найближчим рідним? Як вибиратися з пастки, до якої сам себе загнав? Кому можна розповісти про найважливіше, якщо мову зламано, а вміння слухати й розуміти залишилося в довоєнному минулому? Події  цієї п’єси відбуваються влітку 2014 року. Історія однієї смерті поступово перетворюється на історію цілого покоління, на історію стосунків між дітьми та батьками, на історію зради й недовіри, сповнену трагічних сенсів. Війна триває, і жодне перемир’я не здатне загоїти завданих ран: вони й далі нитимуть, назавжди змінюючи життя людей, які зовсім не збиралися воювати.

 

«Псалом авіації»

Місце, де писалися вірші, лежить на пагорбах. Це означало присутність широкої лінії горизонту й великої кількості повітря. А ще там було багато дерев і птахів, були балки, водойми і рівне, віддалене дихання міста за обрієм. Книжка про те, як нас формують ландшафти, як дерева додають нам вертикалі, а озера — глибини, як весняна зелень вчить нас оптимізму, а літні ріки — щедрості.

 

«Тамплієри»

39 віршів про війну, яку ніхто не оголошував, про біль, із яким ніхто не може впоратися, про любов, від якої ніхто не може відмовитися, та надію, на якій усе тримається.

«Список кораблів»

60 віршів про пам’ять, що народжується з любові, та про вогонь, по якому лишається ніжність. 60 спроб окреслити світло й розповісти про повітря над містом. 60 уривків чужих розмов, 60 голосів, якими наповнюються весняні сутінки. «Список кораблів» — це список тих, хто пішов, але кого не можна забути. Список імен, які супроводжують тебе протягом життя. Список міст, де на тебе завжди чекають.

«Біг Мак»

Збірка вибраних оповідань. Оповідання в книзі подані у хронологічному порядку, що дає можливість допитливому читачеві прослідкувати час та географію написання кожного з них.

Немає коментарів:

Дописати коментар