пʼятниця, 2 серпня 2024 р.

Три серпневі Спаси

 


Серпень багатий на народні свята, звичаї та традиції, це - час трьох Спасів: Медового, Яблучного та Горіхового. За народними традиціями у кожного з Спасів є безліч особливостей відзначення.

Презентуючи народні традиції  та навчаючи дітей шанувати їх, 2 серпня в ЦДБ відбулося народознавче свято «По садочку ходить літо у солом’янім брилі».


 

Працівниці книгозбірні  тепло привітали читачів та розповіли історію святкування трьох Спасів. Бібліотекарки Вікторія Нода та Лариса Олійник ознайомили відвідувачів з традиціями, обрядами та прикметами, пов’язаними з цими святами, презентували літературу, яка була представлена на  виставці-інсталяції «Свято радісне у нас, завітав у гості Спас». У їхню розповідь впліталися легенди та уривки з художніх творів, сюжети яких пов’язані з яблунею та яблуками. Діти дізналися, що назва свята «Маковей» утворилася шляхом накладення імені Маккавея й співзвучної з ним рослини маку, який дозріває у цей час, а також з яких квітів складаються букети-«маковійчики».



 


Діти згадали прислів’я, приказки та прикмети про Спасівку та народні й літературні казки, пов’язані з головним символом другого свята - яблуком, зібрали свій «маковійчик», погравши у гру «Збери «маковійчик», відгадавши загадки про квіти.


 

  Активними були відвідувачі під час проведення святкових забав та веселих розваг: рухливих ігор «Фруктова естафета», «Передай яблуко» та «Найшвидший» (хто швидше збере урожай).


 

Найцікавішою для юних читачів виявилася інтелектуальна вікторина «Загадки-обманки» про дари літа. Дітлахи з задоволенням відгадували фруктові загадки-обманки і тут же отримували смачні відгадки-призи: яблука, груші, персики, сливи, горіхи.

 

 


 


Сподіваємось, що у всіх відвідувачів бібліотеки залишилися найпозитивніші враження від цікавого та пізнавального святкування.

Хай серпневі свята принесуть у кожну українську родину злагоду, добро, добробут та достаток!

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар