пʼятниця, 9 серпня 2024 р.

В країні Мумі-тролів

 


9 серпня - 110 років від дня народження

Туве Маріки Янссон (1914-2001),

фінської письменниці, художниці-ілюстраторки


 

Ювілейній даті Туве Янссон - фінської художниці шведського походження, письменниці-романістки, ілюстраторки, авторки чарівних історій про чудернацьких мумі-тролів була присвячена літературна п’ятниця «В країні Мумі-тролів».


 

Бібліотекарка Лариса Олійник розповіла дітям цікаві факти з біографії Туве Маріки  Янссон.  Діти дізнались, що майбутня письменниця зростала у творчій атмосфері. Її батько Віктор Янссон був відомим скульптором, мати Сігне Гаммартсен – графічною дизайнеркою, а тітонька страшенно любила ліпити з гіпсу різноманітні чудернацькі фігурки. Можливо з легкої руки саме цієї тітоньки і з'явилися на світ чарівні герої книг Туве Янссон. Одного разу дівчинка про щось сперечалося  зі своїм братом Ларсом і, передражнюючи його, намалювала на стіні маленького бегемотика. Вона тоді й не знала, що зватимуть його — Мумі-троль, і згодом він стане найвідомішим казковим персонажем.


Першу казкову повість «Малюк троль та велика повінь» письменниця написала та проілюструвала  у 24-річному віці. І як тільки книга побачила світ Янссон зрозуміла, що просто не в змозі забути про своїх дивовижних персонажів - мумі-тролів. І вона написала ще кілька надзвичайних книг з витонченими, оригінальними малюнками, в кожній з яких неначе втілюються ті  чи інші прагнення дітей, ті чи інші риси їх характеру: жага до нового, таємничого і чарівного («Мумі-троль і комета»), до будівництва і винахідництва («Мемуари тата Муміна»), доброта і любов до маленьких і слабких («Чарівна зима», «Дитина-невидимка», «А що буде потім?», «Хто розважить  малятко?»), цікавість до непізнаних сил природи («Тато і море»), схильність до гри і перевтілення («Небезпечне літо»), прагнення самостійності і любов до свободи («Пізньою осінню в листопаді»).


 

         Після цікавої бесіди відвідувачі захопилися малюванням героїв Країни Мумі–тролів.





 

Немає коментарів:

Дописати коментар