четвер, 8 серпня 2024 р.

Ювіляр серпня: Юрій Фелькович


 

8 серпня - 190 років від дня народження

Юрія Федьковича (1834-1888),

українського прозаїка, поета, драматурга, перекладача, фольклориста


 

Юрій Федькович – великий майстер повісті та новели, творець дитячої та народно-популярної літератури, захисник народної української мови, української школи, співець племені гуцулів, популяризатор його пісні, казки, легенди, його борців, народних героїв.

Син гуцульського краю, письменник-патрiот піднімав у своïх творах важливi громадськi проблеми та намагався робити на Буковинi те, що зробив Шевченко на Надднiпрянщинi. За що Іван Франко називав Федьковича «буковинським Кобзарем». Сам Юрій Федькович писав: «Моє щастя в Буковині, у горах, а коли не в горах, то все-таки в Буковині, межи Дністром та Прутом».

Федькович майже увесь час проводив у школах, їздячи від села до села. Бував на уроках, сам проводив їх, учителям давав корисні поради. Його заповітною мрією була перша школа з українською мовою навчання. Він уклав перший для цього регіону України «Буквар для господарських діточок», «Вечерниці. Читанка для сільських людей». Задумував написати підручники ще й з географії та історії, укласти збірки творів українських авторів і усної поезії.

Його казки «Золота кісочка», «Бідолашко» , «Голодний чорт», «Від чого море солоне?» подібні до народних, тільки більші за обсягом. А крім казок, видатний прозаїк писав п’єси та веселі повісті й фрашки – гумористичні твори типу жартівливої бувальщини та придибанки (анекдоти).

Максим Рильський писав, що «до появи Івана Франка не знали західноукраїнські землі такого сильного поета, як Юрій Федькович». Твори письменника увійшли до скарбниці світової літератури.












 

Немає коментарів:

Дописати коментар