понеділок, 5 серпня 2024 р.

Ювіляр серпня: Пантелеймон Куліш

 


7 серпня - 205 років від дня народження

Пантелеймона Куліша (1819-1897),

 українського письменника


 

Пантелеймон Куліш – надзвичайно талановита та багатогранна персоналія в українській літературі. Він був письменником, фольклористом, етнографом, мовознавцем та перекладачем, а також автором так званої «кулішівки» – першої фонетичної абетки української мови та був першим, хто перекладав Біблію українською.

Не маючи офіційного права вчитися, був слухачем лекцій з словесності та права у Київському університеті. Займався вчительством, археографією, видавничою діяльністю. Три роки перебував у засланні в Тулі за участь у Кирило-Мефодіївському братстві.

Перші оповідання з елементами народної фантастики побачили світ 1840 року в альманасі «Киянин».

Микола Хвильовий писав про цього письменника: «Тільки його можна вважати за справжнього європейця, за ту людину, яка наблизилась до типу західного інтелігента». Свого часу Куліш обрав для себе кумира — англійського письменника, майстра історичного роману Вальтера Скотта та у своїй творчості намагався наслідувати його літературні прийоми. Можливо тому з-під його пера вийшов такий неперевершений твір – роман «Чорна рада».

Це  перший український історичний роман, в якому автор відобразив одну з трагічних сторінок минулого України, а саме сумнозвісну Чорну раду, яка відбулася 1663 року. Головна сюжетна лінія — боротьба за гетьманську булаву між Я. Сомком та І. Брюховецьким після смерті Богдана Хмельницького. Автор із симпатією змалював козаків, їхній побут, звичаї, кращі традиції запорозького козацтва. Запорозька Січ постала в романі як перша демократична республіка. Разом з тим П. Куліш показав суперечності між різними верствами населення, наслідком яких і стала “чорна рада”. Закликом козацького полковника і священика Шрама: «Шануйтеся, щоби вас не поневолили!»— автор висловив ідею станового примирення і національного згуртування перед загрозою іноземного поневолення України. Насичений пригодницькими елементами твір не втрачає популярності ось уже понад півтора століття.

Книжка «Моє життя. Повість про Український народ. Хутірська філософія і віддалена од світу поезія» містить три унікальні твори Пантелеймона Куліша, які він створив у різні періоди свого життя і в яких постав визначним історіософом, автобіографом, філософом, народознавцем, педагогом, культурологом, релігієзнавцем, публіцистом, поетом, драматургом.


 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар