вівторок, 12 квітня 2016 р.

ЮВІЛЯР КВІТНЯ


                   13 квітня – 110 років від дня народження 
Оксани Дмитрівни Іваненко (1906-1997),  
української дитячої письменниці та перекладачки.

Оксана Іваненко писала казки й оповідання, повісті, нариси, історико-біографічні романи. Вона писала для малюків, які вперше розкрили буквар, для юнаків, що серйозно замислюються над сенсом життя, і для дорослих. Всі її книжки, хоча б кому вони адресувалися, сповнені гарячим трепетом життя, вони чарують своєю безпосередністю і щирістю.
 
У шість років Оксана вже сама видавала журнал для дітей «Гриб», «передплатна вартість» якого – два аркуші паперу.

З дитинства дівчинка захоплювалась літературою: «У нас була велика бібліотека. Бібліотека містилася в маленькій літній кімнаті, і щоліта ми з братом починали її впорядковувати, але поринали в читання…, і тому так нам і не вдалося її упорядкувати. Бібліотека – це було наше володіння».

Оксана з дитинства мріяла стати вчителькою. Тому, коли в роки першої світової війни мати в другу зміну в приміщенні «Дому трудолюбія» організувала безкоштовну школу для біженців і робітників, дівчинка охоче допомагала їй у цій роботі.
У 16 років Оксана почала працювати вихователькою в дошкільному дитбудинку. Тут вона почала створювати інсценівки і казки спеціально для дітей.

Навчаючись у Харківському інституті народної освіти, Оксана Іваненко влітку працювала вихователькою в колонії імені Горького, якою керував видатний педагог А.С. Макаренко.

Перша книжка для дітей «Майка та жабка» була надрукована в 1930 році. Відтоді вийшло в світ близько 50 книжок для юних читачів. Оксана Іваненко відома як автор казок: «Великі очі», «Дитячий садок», «Чудесна квітка», «Джмелик», «Черевички», «Куди літав журавлик», «Лісові казки», «Три бажання» та інші. Її книга «Маленьким про великого Тараса» (1963) доступно розповідає дітям про Кобзаря, а також популяризує його поезію.

З 1947 року по 1951 Оксана Дмитрівна була головним редактором журналу «Барвінок».

Завітай до бібліотеки! Завітай та прочитай…

 




 




Немає коментарів:

Дописати коментар