четвер, 21 квітня 2016 р.

Незагоєна рана


26 квітня 2016 року - 30 роковини з дня найстрашнішої за наслідками катастрофи минулого тисячоліття. Чотири букви – ЧАЕС – стали символом трагедії, яка доторкнулася до мільйонів людей, накрила їх крилом безжалісної радіації.

  На квітучий українській землі з’явились пусті міста і села, мертвий ліс, в який не можна ходити, сади з яблуками, насиченими радіоактивною отрутою, вода, яку не можна пити, і навіть повітря стало ворогом.

21 квітня в Центральній бібліотеці для дітей зібралися семикласники БЗШ №11, щоб відзначити цю сумну подію.




Захід «Незагоєна рана» почався переглядом відеороліка «Чорнобиль 26 квітня 1986 року». На фоні архівних кадрів ведуча Олена Корнієнко в хронологічній послідовності розповіла  про масштаби Чорнобильської трагедії та її наслідки: «Сотні тисяч смертей, онкологічні захворювання, народження хворих дітей – такий результат вибуху».

 Підлітки мали змогу поспілкуватися з ліквідаторами аварії на Чорнобильський АЕС Тамарою Антонівною Шпак та Марією Яківною Джура, вони поділилися своїми спогадами про ті страшні часи. Жінки-ліквідаторки згадували пер­ших пожежників, які ступили  у вируюче полум'я, у смертельну радіацію, рятуючи людей. Це Віктор Кибенюк, Во­лодимир Правик, Микола Ващук, Микола Титенок, Василь Ігнатенко…


Презентація документів книжкової виставки «Попіл Чорнобиля»  доповнила розповідь учасників ліквідації аварії про цю жахливу подію. А інсценівка вірша С. Йовенко у виконанні членів читацької агенції реклами «ЧАРодії», пісні «Зона», «Чорнобильські дзвони», «На могилі»  підсилили емоційний фон зустрічі з живими свідками трагічних квітневих днів 1986 року.


Хвилиною мовчання вшанувати тих, хто віддав своє життя, захищаючи нас від страшного атомного лиха. Віддаючи шану загиблим героям, бібліотекарі та учні запалили  свічки пам’яті  — свічки надії. 


Хай полум’я свічок у наших душах зіллється в одне полум’я віри. Урятований світ — найкращий пам’ятник тим, хто загинув у чорнобильському пеклі. Пам’ятаймо про них і робімо усе, щоб ніколи не падала на землю гірка зірка  Полин.





Немає коментарів:

Дописати коментар