четвер, 7 квітня 2016 р.

Свято над Святами



Великдень… Найсвітліше, найбільш шановане в народі свято, яке споконвіку символізувало перемогу над силами темряви та зла, уособлювало примирення й прощення.

Святкування Великодня у Польщі також має надзвичайно багату та своєрідну традицію, відзначається в першу неділю після першого весняного повного місяця 
(в цьому році – 27 березня).

 6 квітня семикласники БЗШ № 4 стали учасниками чудового колоритного свята - Wielkanoc, яке влаштували для них працівники Центральної бібліотеки для дітей та представники Центру польської освіти та культури.

 Ведуча заходу, голова польської громади Наталія Цукан розповіла про традиції святкування польської Пасхи.  Увазі читачів було запропоновано родинне свято з обрядами та звичаями етнічних поляків: дарувати один одному особливі подарунки, особливим чином прикрашати стіл,  готувати  особливі страви.

 Діти дізналися, що символом католицької Пасхи є великодній заєць або кролик. Вважається, що саме він несе великодні яйця. А у святкові дні фігурками зайця прикрашаються будинки та вулиці, у формі зайця випікають булочки і роблять шоколадки, малюють на листівках і величезними партіями продають у магазинах.

У католицьку Великодню Неділю діти прокидаються з єдиним бажанням – знайти всі заховані по дому яйця пасхального Кролика. Обов'язковим є відвідування у цей день церкви. Звідти приноситься свята вода для окроплення житла і святий вогонь, від якого в будинку запалюють всі свічки, покликані очистити приміщення від злих духів.

Польські господині продемонстрували зміст великоднього кошика (Święconka). В ньому обов’язково повинні знайтися яйця – символ народження і нового життя, баранчик з цукру, що символізує воскреслого Христа, хліб, сіль, ковбаса, сир, масло, хрін та святковий пиріг.


Глядачі з задоволенням дивились театралізоване дійство «Чотири пори року» у виконанні членів самодіяльного театру Центру, слухали пісні хору «Стокротка» та його солістки Ольги Самусенко, а також вітальні виступи дітей, читачів ЦДБ Ірини Коміної, Антона Поночовного, Олени Нечипоренко.





По закінченні заходу діти ще довго не розходилися, вони  смакували солодощі, які приготували  представниці польської громади.

Немає коментарів:

Дописати коментар