вівторок, 7 квітня 2020 р.

Всесвітній день здоров'я


«Доброго здоров’я!» – так вітаються наші співвітчизники, а коли прощаються кажуть «Бувайте здорові!», тобто бажають здоров’я і практично ніколи не замислюються скільки сенсу закладено у цих словах.

7 квітня весь світ святкує Всесвітній день здоров'я, який було започатковано на честь створення, а точніше – прийняття статуту Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) у 1948 році.


Як же ж навчити малечу турбуватися про своє здоров’я?

Знайти особливий підхід до кожного малюка допоможуть книжки з цієї добірки. Якісь допоможуть подолати страх перед лікарями, якісь перетворять корисні звички на гру, якісь розкажуть про те, як уникати різноманітних небезпек і ризиків та навіщо дбати про свій організм.

Рут М. Моє дивовижне тіло / Мартін Рут, ілюстрації Аллана Сандерса. — Київ: #книголав, 2018.
Шлях до справді здорового життя починається з елементарного знайомства з власним організмом. Як влаштований наш організм і як він працює? Куди зникає їжа, коли ми їмо? За що відповідає наш мозок, а за що серце? Чому ми бачимо та чуємо і чому інколи нам буває погано? Прості відповіді на ці запитання можна знайти в інтерактивній ігровій книжці «Моє дивовижне тіло» — першій книжці з дуже популярної в світі серії «Маленькі дослідники», що, ніби інструкція до людського тіла, розповідає та показує дітям як влаштований той чи інший орган і як потрібно про них дбати.
Крім «віконечок—відгорталок», завдяки яким маленькі читачі можуть буквально зазирнути всередину людського тіла та уважно розглянути мозок, шлунок, серце, скелет, а також розвивати дрібну моторику, книжка містить чимало порівнянь та аналогій, покликаних зробити навіть важку інформацію зрозумілою для дітей, яким доведеться ще дуже довго чекати на перші уроки анатомії.
Золотковська Т. Чотири зуби / Таїс Золотковська, ілюстрації Вероніки Котик. — Харків: Ранок, 2018. — 36 c.
Перше, на що звертаєш увагу, коли розгортаєш книжку «Чотири зуби», — барвисті, динамічні й інформативні ілюстрації Вероніки Котик, які виглядають настільки чарівно, що навіть у найприскіпливіших і найнедовірливіших читачів зникають сумніви щодо того, що інструкція з чищення зубів може перетворитися на сюжет для дитячої книжки. Книжка здатна привернути увагу маленьких читачів, захопити їх і переконати у тому, що одне з чи не найнудніших у світі занять може перетворитися на цікаву гру. На відміну від авторів багатьох інших «здорових» книжок, Таїс Золотковська не докучає своїм малим читачам із важливими та серйозними поясненнями про те, чому необхідно чистити зуби. Натомість, авторка просто та ненав’язливо говорить про чищення зубів як про одне з таких собі дитячих суперумінь — щось рівнозначне виписуванню «вісімок» на самокаті, будуванню вежі з піску на пляжі та самостійному вдяганню улюбленої сукенки лісової феї.
Леду С. У лікаря / Стефані Леду, ілюстрації Катрін Брюс / перекл. з фр. Людмила Дяченко. — Київ: Артбукс, 2018. — 28 с.
Ця книжка — спроба зруйнувати популярний стереотип про страшних лікарів. Хто всі ці люди, що носять білі халати та ховаються у кабінетах із табличками «Педіатор», «Офтальмолог», «Стоматолог» і «Хірург»? Чому не варто боятися щеплення? Коли потрібно звертатися до швидкої допомоги? Що таке операція? Просто, доступно та лаконічно Стефані Леду пояснює все це дитині, а заразом переконує в необхідності піклуватися про здоров’я.
Імер К. Хто живе в тобі. Історії про мікробів, для яких ти рідний дім / Клер Імер, ілюстрації Марі–Ев Трамбле. – Київ: Видавництво МКП, 2018.
Хто такі мікроби? Де і чим вони живуть? Чому дорослі так часто говорять про те, що мікроби несуть загрозу і чи справді це так? Невже геть усі вони такі лихі та шкідливі, як ми звикли думати? Що таке мікробіом? Чим археї відрізняються від кліщів, бактерії від протистів, а грибки від вірусів? І чому, до певної міри, всі ми — більше мікроби, ніж люди? Зрозумілі та надзвичайно цікаві відповіді на всі ці запитання можна відшукати у книжці Клер Імер і Марі–Ев Трамбле «Хто живе в тобі. Історії про мікробів, для яких ти рідний дім». Книжці, яка проливає світло на не дуже популярних мешканців нашого світу, на яких насправді рідко хто добре знається, але якими більшість дорослих не нехтують зайвий раз полякати своїх і чужих дітей. А дарма, адже правильний підхід до цієї теми здатен принести чимало корисних плодів.
Шеберг Л. Душевні факти про серце / Лена Шебергпер / перекл. з швед. Ганна Мамчур. — Харків: Крокус, 2019. — 45 с.
Навіщо нам серце? Як воно працює? Чому не втомлюється? Чи можна злякатися до смерті? Як б’ються серця закоханих? Чому серце слона б’ється повільніше, ніж серце колібрі? Хто має аж 26 сердець? Чиє серце здатне збільшуватися та зменшуватися? А чиє має розміри невеликої автівки? Звідки взявся символ серця? Хто вигадав валентинки? Чому стародавні єгиптяни залишали у тілах покійників лише серце? Хто відкрив світові головну функцію серця? Що таке інфаркт міокарда? Як відбувається трансплантація серця? Де вчені намагаються виростити серце? Як працює дефібрилятор? І як, зрештою, жити так, щоби уникнути сердечних захворювань? Здавалося б, усі ці запитання належать до занадто різних сфер знань, але, на щастя, знайти відповіді на них можна на сторінках однієї чарівної книжки — яскравої ілюстрованої енциклопедії Лени Шеберг «Душевні факти про серце».
  Доброго здоров’я, друзі!

Немає коментарів:

Дописати коментар