вівторок, 21 квітня 2020 р.

Ювіляр квітня


23 квітня - 100 років від дня народження
Григорія Михайловича Тютюнника (1920-1961),
українського письменника


Григорій Тютюнник народився 23 квітня 1920 року в селі Шилівка Зіньківського району на Полтавщині.

Його батьки розлучилися ще до того, як він народився. Мати була вчителькою, батько — теслею. Дід, материн батько, був «комбєдом», вважав, що вчителі — «велика величність», і постійно повторював дочці, що вона мала йти заміж за комісара. Гриша закінчив Шилівську семирічку, три роки навчався у Зіньківській середній школі №1, яку закінчив у 1938 році. Саме у школі прокинувся й літературний талант — почав писати вірші, котрі побачили світ у зіньківській «районці».

З 1938 р. — студент Харківського університету, навчання в якому перервала війна. Закінчити його вдалося лише у 1946 році.

З початком війни молодий Тютюнник записався до студентського батальйону і пішов на фронт. Поблизу Білої Церкви був поранений, потрапив у полон, двічі з нього тікав… Страшна війна залишилася у ньому на все життя — уламком сталі, що носив під самісіньким серцем. Письменника було поранено в легеню, інколи осколок давав знати про себе — рухався, спричиняючи неймовірний біль.

Після закінчення війни працював співробітником львівського журналу «Жовтень», вів активну літературну діяльність.

Творчий доробок митця складають збірка оповідань «Зоряні межі» (1950), повість «Хмарка сонця не заступить» (1957). Вже після смерті письменника світ побачив його збірку поезій воєнного часу «Журавлині ключі» (1963).

Роман Григорія Тютюнника «Вир» посідає особливе місце як у творчості прозаїка, так і в історії українського письменства. Його поява стала справжньою подією в літературному житті, засвідчила поступове, але неухильне відродження національної словесності. За роман Григорій Тютюнник нагороджений Шевченківською премією в 1963 році (посмертно).

У 1983 режисер Станіслав Клименко зняв за романом письменника художній фільм «Вир».


За життя Григорія Тютюнника так і не настигла слава — він її зовсім не прагнув. Хотів, щоб читали, хотів, щоб розуміли, а тому писав просто і жив просто, як і ті селяни-хлібороби, що стали героями його роману «Вир».

 Проживши всього лише 41 рік, письменник зробив значний внесок в розвиток української літератури.  Помер Григорій Тютюнник 29 серпня 1961 у Львові. Похований на Личаківському цвинтарі.

Немає коментарів:

Дописати коментар