вівторок, 28 квітня 2020 р.

Ювіляр квітня


 29 квітня - 145 років від дня народження  
Рафаеля Сабатіні (1875 – 1950),  
 англійського письменника


Рафаель Сабатіні - відомий англійський письменник, який прославився захоплюючими пригодницькими романами та повістями.

Рафаель народився 29 квітня 1875 року в старовинному італійському містечку Езі. Його мати була англійкою, батько - італійцем, і обидва вони були відомими в той час оперними співаками, познайомились на гастролях на Філіппінах.

Змалечку Рафаель знав дві мови. Коли батьки відкрили школу вокалістів у Португалії, додалася португальска, він нею вчився в школі. Потім його віддали в коледж у Швейцарії, де він вивчив іще французьку й німецьку. 5 мов знав досконало.

Перше оповідання написав французькою в коледжі, а потім вирішив стати англійським автором, бо саме цією мовою йому траплялося більшість цікавих книжок.

У 1890-х роках Сабатіні пише розповіді для англійських журналів. У 1901 році він отримує контракт на роман і в 1904 році видає свою першу книгу. У 1921 році автор видає свій перший бестселер — роман «Скарамуш», який ілюструє часи французької революції.

Особливу популярність у читачів завоювала серія творів про Капітана Блада, прославленого пірата і благородного розбійника.

У цьому романі образ головного героя заснований на біографії знаменитого пірата Генрі Моргана, прикрашеного такими рисами як доброта, безкорисливість і справедливість.

Сабатіні Р. Одіссея Капітана Блада / Рафаель Сабатіні. – Тернопіль : Богдан, 2016. – 92 с.
Молодого лікаря Пітера Блада несправедливо звинувачують у державній зраді й продають у рабство на острів Барбадос — в англійську колонію. Він утікає з неволі, захопивши з товаришами іспанський корабель… Волею долі ставши піратом, юнак не втратив честі благородства, милосердя. Його незвичайні, інтригуючі пригоди на суші й на морі зацікавлять і школярів, і дорослих.

Сабатіні Р. Хроніка капітана Блада / Рафаель Сабатіні. – Тернопіль : Богдан, 2016. – 268 с.
Історико-пригодницький роман захоплююче й інтригуюче переносить нас у XVII століття, в часи колонізації Нового Світу, в непрості стосунки флібустьєрів і чиновників. Автор так динамічно, зі знанням справи описує численні морські бої та пригоди капітана Блада, що від роману годі відірватися, не дочитавши.
Сабатіні Р. Фортуна Капітана Блада / Рафаель Сабатіні. – Тернопіль : Богдан, 2016. – 240 с.
Третя книга Рафаеля Сабатіні про шляхетного пірата капітана Блада — це, як і книга друга, збірка оповідань. Утім, попри сюжетну завершеність кожного оповідання, всі вони поєднані головними героями, часовою послідовністю та причинно-наслідковими зв’язками, тож дану книгу можна вважати романом у новелах. Читач поринає в дивовижний світ яскравої природи Карибських островів та витончених вітрильників, побачить строкатий натовп моряків і тубільців у припортових тавернах, уболіватиме за капітана Блада та його спільників буканьєрів з Берегового братства, які завдяки своїй винахідливості, відвазі й енергійності долатимуть чергові підступи іспанських адміралів та губернаторів і, звісно, шукатимуть скарби. Бо слово «фортуна» в англійській мові означає ще й «скарб»…



Немає коментарів:

Дописати коментар