понеділок, 13 квітня 2020 р.

Ювіляр квітня


14 квітня - 75 років від дня народження українського письменника Сергія Дяченка (1945)


Сергій Дяченко – український письменник-фантаст, який творить разом із дружиною Мариною Дяченко, народився 14 квітня 1945 року.

Закінчив Київський медичний інститут, після чого працював психіатром. Має ступінь кандидата біологічних наук.

У 1989 році закінчив сценарний факультет ВДІКа. Автор багатьох сценаріїв художніх і документальних фільмів, зокрема сценарію шестисерійного художнього телефільму «Hіколай Вавілов» та художнього фільму «Голод-33».

У 1987 році разом із режисером та оператором став лауреатом Національної премії ім. Т. Г. Шевченка за науково-популярний фільм «Зірка Вавилова», що був знятий на Київській кіностудії науково-популярних фільмів.

До співпраці із Мариною Дяченко, він опублікував книгу «Золотий дощ» (1982), у яку увійшли оповідання та повість українською мовою. Далі він працював переважно над україномовними кіносценаріями «Жах» (1991), «Крутіж» (1992), «Оксамит і залізо» (1994) та «Зірка Вавілова» (1988).


Знамените письменницьке подружжя дебютувало романом-фентезі «Брамник» (1994), за який отримали премію Єврокону-96. Співавтори пишуть фантастику, казки та фентезі, успішно поєднують кілька жанрів в одному творі.

У співавторстві написано 25 романів, десятки повістей та оповідань, кілька дитячих книжок. Найвідоміші їхні твори: «Ритуал» (1996), «Бастард» (1996), «Шрам» (1996), «Відьмин вік» (1997), «Печера» (1998), «Останній Дон Кіхот» (2000), «Варан» (2004), «Ключ від королівства» (2005), «Vita nostra» (2007) та інші.

Марина та Сергій Дяченки — володарі багатьох міжнародних літературних премій у галузі фантастики, свого часу їх було визнано найкращими фантастами Європи.

Пропонуємо прочитати книги для дітей та підлітків.


Дяченки М. і С. Дивовижні пригоди звичайних речей / Марина і Сергій Дяченки. –Х : Фоліо, 2018. - 32 с.
Перша книга серії казок від  Марини та Сергія Дяченків. Якщо придивитися и прислухатися — виявиться, що самі звичні речі, що нас повсякденно оточують, живуть своїм цікавим життям, часом непростим, але проблеми їхні ми, люди, можемо допомогти розв'язати! Полохливий поїзд більше не боїться птахів, допитлива річка здійснила свою давню мрію, звичайний шарфик пережив подвійне перетворення, а водогін став справжнім музикантом! Ці та інші дивовижні пригоди звичайних речей, описані в цій добрій книзі, стануть справжнім відкриттям для кожної допитливої дитини!
Дяченки М. і С. Приголомшливі пригоди просто поруч / Марина і Сергій Дяченки. –Х.: Фоліо, 2019 - 230 с.
Книга про коротенького черв’ячка та його задовгу матусю та про відчайдушну червону жабу, про те, як конячка на зебру перетворилася, та про корову, що дає пальне, про зірку фламінго із черева крокодила та зеленого зайця, закоханого у капусту, про бабусю, що варила ранок і вечір, та про зозуленятко-вороненятко.


Дяченки М. і С. Пригоди Марійки Михайлової / Марина і Сергій Дяченки. – Вінниця: Теза, 2010. - 160 с. Марійка Михайлова – справжній детектив. Вона знаходить докази та викриває злочинців, які вчинили різні пограбування.
У місті знову скоєно злочин! Пограбовано банк, а злочинець у поросячій масці безслідно зник! Розкрити таке не під силу навіть Майорові Міліції. На допомогу поспішає досвідчений детектив — третьокласниця Марійка Михайлова, яка неодмінно знайде докази і викриє жадібного грабіжника. А ще вона рятує затонулі скарби, знаходить викрадача шоколадних цукерок і повертає до магазину найбільшу в місті іграшкову залізницю. Злочинці, стережіться!
Дяченки М. і С. Олена та Аспірин / Марина і Сергій Дяченки. – Вінниця: Теза, 2006. - 352 с.
Олена падає на Аспірина, як сніг на голову. Він намагається здихатись її, позбутись обов’язків, що заклопочуть його безтурботне життя, позбутись Олениного іграшкового ведмедика, який розриває на друзки тих, хто погрожує хазяйці. Олена шукає брата. Зустрітися їм допоможе музика — одна-єдина мелодія-заклик, мелодія, що триває 173 хвилини і відкриває щілину між світами. Якщо Олена вивчиться віртуозно грати на скрипці. Якщо збереже чарівні струни. Якщо порятується від спецслужб, які полюють на неї й на Мишка. Якщо Олена без жодної помилочки, вклавши всю душу, заграє мелодію переходу. Якщо Аспірин не буде глухим до неї. Якщо...
Дяченки М. і С. Варан / Марина і Сергій Дяченки. – Х: Фоліо, 2017. - 336 с.
Дивовижний світ зі своїми законами. Маги, які творять дива і знають наперед думки простих людей. Захоплюючи пригоди, неймовірні тварини, живі поля і ліси – у романі є все, що потрібне «справжньому» фентезі.
Дяченки М. і С. Мідний король / Марина і Сергій Дяченки. – Х: Фоліо, 2018. - 496 с.
«Мідний король» - епічна сага Марини та Сергій Дяченків, дія якої відбувається у світі, описаному в романі «Варан». Світ цей жорстокий і непередбачуваний: у печерах мешкають дракони, небо патрулюють вершники на величезних птахах, а магічні зверуїни - чотириногі люди - здійснюють правосуддя. І невідомо, що сталося б з хлопчиськом-рабом Развіяром, якби одного разу божевільний старий не навчив його простого заклинання: «Мідний король, Мідний король! Візьми, що мені дорого, дай, що мені треба!» І він отримує особливий Дар, що позволяє звернутися до Мідного короля. Але що це - Дар або Прокляття? Чи зможе Дар допомогти Развіяру знайти щастя, чи Прокляття заволодіє його душею, адже Мідний король ненаситний?
Дяченки М. і С. Дика енергія. Лана / Марина і Сергій Дяченки. – Вінниця: Теза, 2006. - 350 с.
 Тут люди працюють пікселями. Енергію життя отримують по дротах. Істоти з величезним ротом чатують на самогубців. На вершинах покинутих хмарочосів в’ють гнізда бунтарі, глибоко в закинутому метро живуть люди-кроти, і щодня вагончик канатної дороги вирушає на Завод — легендарне місце, де кажуть, всі щасливі… «Дика енергія. Лана» читається на одному подиху і звернена в першу чергу до молоді. Водночас це роман-метафора, цікавий читачам будь-якого віку

Немає коментарів:

Дописати коментар