четвер, 16 квітня 2020 р.

Найкращі підліткові книги визначила премія «Навиворіт»


Літературна премія книг для підлітків «Навиворіт» 2019 оголосила переможців.

Номінацію «Найкраща українська підліткова книга»
 цього року не вручали.

Журі відзначило всіх авторів, які увійшли до короткого списку номінантів:

Камінська С. Не кажи нікому/ Саша Камінська. = Х.: Ранок, 2019. – 176 с.
 «Не кажи нікому» — це щира історія-щоденник 14-річної Аріни, що сповнена абсолютно реальних подій, почуттів, першого кохання, травм і вчинків, за які треба нести відповідальність. Саша Камінська не використовує повчання та нотації— підлітки досить розумні, аби зробити висновки з того, що стається, а також впізнати себе чи пізнати інших і зрозуміти, що підходить саме їм як особистостям. Героїню «Не кажи нікому» накриває криза за кризою: підозрілі таємниці між батьками, проблеми подруги, власні емоції та переживання… Із криз виходять переможцями чи переможеними. Де ж буде Аріна?
Довгопол Н. Шпигунки з притулку «Артеміда» / Наталія Довгопол. - К. : Vivat, 2019. - 304 с.
Ця книжка — перепустка у світ гостросюжетних пригод, шпигунських місій і небезпечних мандрів, де кожен день — це випробування на сміливість і силу духу, а здатність працювати в команді є чи не єдиним шансом на спасіння.
1907 рік. В одному з київських театрів стається сутичка. Поважний австрійський пан прилюдно звинувачує хлопчика-посильного в крадіжці. Без тіні страху підліток відкидає звинувачення, ще не підозрюючи, що це його перший іспит, запрошення в нове життя. Під зеленим картузом літній австрієць гер Фрідріх розгледів не лише перевдягнене дівчисько, а ще й потенційну вихованку для свого сирітського притулку — таємної школи «Артеміда», де готують професійних шпигунок.
Матолінець Н. Академія Аматерасу/ Наталія Матолінець. – К. : Vivat, 2019. – 608 с.
Рендалл відверто не щастить: її життя летить шкереберть, а сама вона опиняється в химерній Академії Аматерасу, куди приходять душі гордих богів, перероджуючись у нескінченному русі Колеса Долі. Тут могутні сили дрімають до часу, коли озвуться на поклик Слів, а нові знайомі приховують таємниці, яких небезпечно торкатися. Та шляху назад для Рен немає, бо вона мусить відшукати відповідь на запитання, яке дзвенить у голові: «Хто ти, Рендалл Савітрі?» Це історія про те, що найзапекліші битви — завжди з собою, найважливіші подорожі — у глибини власної душі, а любов і дружба варті того, щоб виходити за межі своїх можливостей, стіни законів та навіть за грань життя і смерті. Адже не треба бути могутнім богом, щоб бути людиною.
Номінація
«Найкраща перекладна підліткова книга»


Петросян М. Дім, в якому… / Маріам Петросян; перекл. з вірм. Маріанни Кіяновської. –К. : Книголав, 2019. – 480 с.
 «Дім, у якому…» — це епічна доросла казка. Сюжет розгортається в особливому центрі для дітей з інвалідністю, в якому вони існують у повній ізоляції від навколишнього світу. Тут немає нічого спільного із реальним життям. Немає імен — тільки прізвиська. Немає соціальних норм — тільки власні закони та ієрархія. Немає віри — тільки легенди. А найбільше легенд ходить про цей самий Дім. Він тут є окремим персонажем, впливовим та глибоким. Для загублених юних душ, що в ньому проживають, цей Дім вже не просто тимчасовий притулок. Це цілий Всесвіт.

Номінація
«Найкращий дизайн підліткової книги»


Кміти Р. Хроніки південного / Рімантас Кміти; дизайнер Антон Селлешій . – Л. : Видавництво Старого Лева, 2019. – 384 с.
«Хроніки Південного» —роман литовського письменника Рімантаса Кміти, в якому йдеться про життя шяуляйського старшокласника в 1990-х роках. Це дуже щира й дотепна розповідь головного героя, який виростає від бажання «бути як усі» до того, щоб не боятися бути унікальним. Як і кожен підліток, герой роману прагне самостійності, крутості, для цього пробує і в дрібному «бізнесі» покрутитися, і досягнути результатів у регбі, і дів­чата притягують його наче магнітом. Перші проблеми з право­охоронцями, перша любов, перші вірші й перший секс — усе, що було актуальне в 1990-х, і тепер буде близьким підліткам-читачам.

Спеціальна відзнака за найкращу книгу фантастики для підлітків


Несс П. Ходячий Хаос. Ніж, якого не відпустиш / Патрик Несс; перекл. з англ. Остапа Українця. – К. : АССА, 2019. – 464 с.
Тодд Г’юїтт — єдиний хлопчик у Прентісстауні, де живуть лише чоловіки. За місяць йому виповниться тринадцять і, за місцевими законами, він теж стане справжнім чоловіком. Усі прентісстаунці з нетерпінням чекають на його день народження. Тодд знає про це, бо чує думки інших, а вони чують його. Загадковий вірус Шуму багато років тому заразив чоловіків та тварин Прентісстауна і знищив усіх жінок. Принаймні так завжди казали Тодду дорослі й так вважав він сам, поки не зустрів її — страхітливу, всепоглинаючу, цілковиту тишу… І тепер, щоби уникнути долі, приготованої йому Прентісстауном, хлопець мусить тікати у світ, якого не мало існувати, з людиною, якої не мало бути…


Цього року у зв’язку з карантином не вдалося провести церемонію нагородження, натомість журі підготувало віртуальну церемонію-п’єсу.

Немає коментарів:

Дописати коментар