четвер, 23 квітня 2020 р.

23 квітня в календарі: це цікаво знати




Дата була обрана завдяки традиції святкування Дня книги в Каталонії, де 23 квітня на День Юрія дарували троянду за кожну куплену книжку.

23 квітня – знаковий день для світової літератури: цього дня народилися відомі майстри слова Моріс Дрюон, Володимир Набоков, Андрій Курков, Григорій Тютюнник.

Це і день пам’яті багатьох письменників: Мігеля де Сервантеса Сааведра, Вільяма Шекспіра, Інка Гарсіласо де ла Вега, Михайла Коцюбинського.

Беручи до уваги цей факт, Генеральна конференція ЮНЕСКО, яка проходила в Парижі в 1995 році, заснувала Всесвітній день книги і авторського права.

З 2001 року з ініціативи мадридських книговидавців ЮНЕСКО проводить щорічний відбір Світової столиці книги. Звання Світової столиці книги присвоюється строком на один рік і набирає чинності 23 квітня, в день святкування Всесвітнього дня книги та авторського права.

Книжковою столицею світу 2020 року стане столиця Малайзії Куала-Лумпур. Місто було обране серед інших завдяки інклюзивній освіті та створенню умов у доступі для читання різних мешканців.


Через пандемію COVID-19 у столиці Малайзії Куала-Лумпурі на невизначений термін відклали церемонію відкриття та інші заходи програми “Книжкова столиця світу ЮНЕСКО”.

Цікаві факти про книги



Щиро вітаємо письменників, видавців, бібліотекарів, усіх тих, хто шанує й розвиває друковане слово, 
із Всесвітнім днем книги і авторського права!

Бажаємо всім шанувальникам книги нових відкриттів, реалізації творчих задумів та натхнення! Сподіваємось, що придбана у цей день нова книжка стане її власнику справжнім другом і порадником на довгі літа.






Немає коментарів:

Дописати коментар