четвер, 2 квітня 2020 р.

Міжнародний день дитячої книги


2 квітня, в день народження великого казкаря Ганса Крістіана Андерсена, весь світ відзначає 
Міжнародний день дитячої книги.


Свято засноване в 1967 році рішенням Міжнародної ради з дитячої книги. Мета Дня – привернення уваги до дитячої книжки, популяризація читання серед дітей.

Однією з головних ініціаторок проведення цього свята стала німецька дитяча письменниця, засновниця IBBY Елла Лепман. Ще на початку 50-х років минулого століття вона запропонувала заснувати «маленьку нобелівську премію» з дитячої літератури – Міжнародну премію імені Ганса Крістіана Андерсена.

Ця почесна нагорода вручається найкращим представникам дитячої літератури - письменникам і художникам - другого квітня один раз на 2 роки на черговому конгресі Міжнародної ради з дитячої книги.

Першим лауреатом премії стала англійська письменниця Елеонор Фарджон у 1956 році, а 1958 премію одержала Астрид Ліндгрен із Швеції. Лауреатами Міжнародної премії стали відомі дитячі письменники Джанні Родарі, Туве Янссон, Кристине Нестлінгер, Джеймс Крюсс, Богумила Ржига, Катарина Патерсон, Тетяна Маврина та інші.

Королем свята в усіх країнах в цей день вважається данський письменник Г. К. Андерсен.


Чарівному казкарю належать романи, п’єси, вірші. Проте в літературі він залишився перш за все як автор казок та історій, що склали 24 збірки, виданих в 1835–1872. Світову славу Андерсену принесли його казки, в яких поєднується романтика і реалізм, фантазія та гумор і сатира.

Біографія Андерсена теж нагадує казку, особливо якщо з довірою поставитися до його розповіді про себе в двох великих мемуарних нарисах «Казка мого життя».

Вітаємо всіх юних книголюбів із святом!

Запрошуємо прослухати казки Г. К. Андерсена.

Гидке каченя -


ДИКІ ЛЕБЕДІ  

СОЛОВЕЙ
https://www.youtube.com/watch?v=b-sYN3mOFao


Немає коментарів:

Дописати коментар