понеділок, 26 квітня 2021 р.

26 квітня – День Чорнобильської трагедії

 Квітень 1986 року вибухнув не квітковим цвітом, а атомними частинками. Чорнобильська АЕС не встояла й зруйнувала все довкола. Ця велика катастрофа зачепила мільйони життів, зруйнувала сім'ї, змінила ціле покоління.

 Про трагічні події написано багато  книг, віршів, розповідей, спогадів, інтерв'ю.

Пропонуємо книги про катастрофу, які варто прочитати, щоб знати, що сталося вночі 26 квітня 1986 року, і як важливо, щоб подібне ніколи не повторилося.

Алексієвич С. Чорнобильська молитва. Хроніка майбутнього / Світлана Алексієвич. – К. : Комора, 2016. – 288 с.

Книжка неймовірно живо та глибоко оповідає про враження людей, які бачили цю трагедію на власні очі. Авторка створила оповідь на основі інтерв'ю із сотнями очевидців: ліквідаторами та посадовцями, які приймали важливі рішення щодо ходу подій; потерпілими та їхніми родичами; вимушеними переселенцями та тими, хто вирішив повернутися назад у зону відчуження.


Гуцало Є. Діти Чорнобиля / Євген Гуцало .– К.: Соняшник, 1995.– 104 с.

Трагедія Чорнобиля - основний зміст цієї книжки. Україна після атомної катастрофи 1986 року стала скорботною чорнобильською матір'ю для українського народу. Книга Євгена Гуцала – це правдиві розповіді про трагічне буття юних героїв, які постраждали внаслідок катастрофи.

 Драч І. Чорнобильська мадонна / Іван Драч . - К: Видавництво Стрельбицького, 2018. – 46 с.

Це соціально-філософська поема, у якій автор розкриває проблему трагедії на Чорнобильській АЕС.

 Єсаулов О. Мамо, а що це було? / Олександр Єсаулов. – Вінниця : Теза, 2016. – 160 с.

Одразу після аварії місто Прип'ять зникло, воно начебто ніколи не існувало. Селище енергетиків, де жило п'ятдесят тисяч населення, де лише дітей було стільки, скільки мешканців у Чорнобилі. Жах раптової евакуації накрив Прип'ять разом із хмарою радіоактивного пилу. Ось про ці перші, найстрашніші після аварійні дні автор і розповідає у книзі.

Плохій С. Чорнобиль. Історія ядерної катастрофи /  Сергій Плохій. – Х. : Фоліо, 2019. – 400 с.

 

Найширша за історичним охопленням книжка про Чорнобиль описує події від самого вибуху та аж до спорудження нового саркофагу над пошкодженим реактором у 2018 році. Ця книга є першою історією Чорнобильської катастрофи. Чим для України був Чорнобиль? Національною трагедією, величезною психологічною травмою, важкою ношею для економіки. У сенсаційній манері автор розповідає цікаві подробиці справжніх причин катастрофи від недбальства персоналу станції до техніки безпеки.

Сирота  Л. Прип’ятський синдром / Любов Сирота. – К. : ВЦ «Просвіта». 2011. – 200 с.


Книжка розповідає про трагічну долю молодої прип’ятчанки, яка відчайдушно бореться за життя свого єдиного сина. В ній достовірно відтворено безліч яскравих, драматичних перипетій перших днів та перших років після Чорнобильської катастрофи.

Трохим С. 1986. Чорнобильські хроніки  / Сергій Трохим. – Івано-Франківськ : Дискурс, 2016. – 224 с. 

Журналістський репортаж українського оператора Сергія Трохима «1986. Чорнобильські хроніки» оповідає про трагедію з місця події. Як все відбувалося насправді, протидія режимній цензурі, байки знімальної групи та оповідь про настрої, які панували в той час. Книжка розповідає багато деталей про зйомки з місця подій, ризики, на які йшли тоді журналісти та оператори задля гарного кадру на рівні із ліквідаторами аварії.

Акерман  Г. Пройти крізь Чорнобиль / Галя Акерман. – К. : Либідь, 2018. – 168 с.

Книга есеїв французької авторки Галі Акерман - це унікальний путівник по клаптиках долі людей, які живуть у зоні відчуження й досі. Ці історії розповідають про людську винахідливість та здатність призвичаїтись до критичних умов.

Немає коментарів:

Дописати коментар