пʼятницю, 9 квітня 2021 р.

Ювіляр квітня

 

9 квітня - 200 років від дня народження 

Шарля П’єра Бодлера (1821-1867), 

французького поета

Шарль Бодлер - геніальний французький поет. 

Він народився 9 квітня 1821 року в Парижі.

Батько поета походив із сільської родини у Шампані з войовничим прізвищем («бодлер» - двосічний ніж), але йому вдалося вибитися в люди, отримати освіту й стати вихователем у шляхетній сім'ї. Він помер, коли Шарлю ледве виповнилося сім років, але встиг прищепити синові бездоганні манери, порядність, шанобливе ставлення до героїчних часів Франції та інтерес до живопису, який стане справжньою пристрастю Бодлера.

Його мати вдруге вийшла заміж, а хлопчика в 11 років віддали в пансіон. Бодлер довгий час намагався довести вітчиму та матері свою значимість, досягти чогось або просто звернути на себе увагу. Це розвинуло в хлопчика перфекціонізм, який в майбутньому відбився на його творчій манері. Батьки не схвалювали спілкування Шарля з богемою. З цієї причини в 1841 році Бодлера відправили в «виправну» подорож до Індії.

Повернувшись до Парижа у 1842 році, Бодлер почав самостійне життя на спадок, що залишився по смерті батька. Він поринув у художній і літературний світ столиці. Вважаючи поезію своїм основним покликанням, Бодлер, однак, писав дуже мало, старанно працюючи над кожним рядком. Саме у цей період поет: інтенсивно студіював Літературу: захопився титанами доби Просвітництва і творами сучасників - Стендаля і Бальзака. Водночас Бодлер вивчав живопис.

У віршах, написаних між 1852 і 1856 роками, поет дійшов висновку, що зло панує у світі і що завдання мистецтва - перемагати зло.

Бодлеру також належать чудові переклади поезії і прози Е. По, з яких почалася слава американського романтика в Європі.


Вершиною творчості Бодлера є поетична збірка «Квіти зла», в якій схрестилися магістральні шляхи французької та всієї європейської поезії. За свідченнями сучасників, збірка стала справжньою «динамітною бомбою, яка впала на буржуазне суспільство». Проти Бодлера було порушено судову справу. Його звинуватили в зайвій відвертості й аморальності. Проте резонанс навколо збірки був такий великий, що Бодлер одразу став відомим.

Немає коментарів:

Дописати коментар