пʼятницю, 16 квітня 2021 р.

Ювілярка квітня

 16 квітня - 180 років від дня народження

Христини Данилівни Алчевської (1841-1920),

української педагогині, просвітянки, організаторки народної освіти



«Людина, яка в час масової безграмотності,

працю задля просвіти народу

 зробила девізом свого життя

 і залишилася вірною тому девізові».

М. Сумцов

Христина Данилівна Алчевська – прогресивна просвітителька, організаторка та керівниця першої в Україні безплатної жіночої недільної школи, одна з найяскравіших представниць української інтелігенції середини XIX –початку XX століття, діяльність якої мала вагоме значення для становлення та розвитку вітчизняної педагогічної науки та освіти.

У 1862 заснувала Харківську жіночу недільну школу та утримувала її до 1919. В школі викладала з колективом педагогів-сподвижників — безкоштовно працювало понад 100 вчителів.

У 1896 збудувала для школи будинок вартістю 50 000 карбованців.

Більше п'ятдесяти років свого життя Х. Алчевська присвятила справі народної освіти. За внесок у розвиток педагогічної науки вона обиралася віцепрезидентом Міжнародної ліги освіти, почесним членом багатьох освітніх товариств.

Вся діяльність Христини Данилівни була прикладом служіння своєму народові, його мові. Незважаючи на заборону, вона відстоювала українську мову, народну пісню, пропагувала твори Т. Г. Шевченка.

          Життя і діяльність Х. Д. Алчевської – приклад самовідданої праці, вірного служіння справі народної освіти, її ім'я займає гідне місце в історії нашої країни.

Немає коментарів:

Дописати коментар