вівторок, 6 квітня 2021 р.

Лавреат Меморіальної премії імені Астрід Ліндґрен 2021

 

          Французький письменник Жан-Клод Мурлева став лавреатом Меморіальної премії імені Астрід Ліндґрен 2021, яку вручають за досягнення в галузі літератури для дітей та підлітків.



         «Жан-Клод Мурлева – блискучий новатор казки, відкритий як для труднощів, так і для краси. Час і простір перестають існувати у вигадиних ним світах, а мрійлива і точна проза порушує вічні теми, такі як: туга і любов, вразливість і війна. Завжди дивовижна творчість Мурлева поєднує давню тканину епосу з сучасністю», – зазначило журі.

          Жан-Клод Мурлева народився в 1952 році в сім’ї фермерів. Він отримав педагогічну освіту і працював учителем німецької мови в коледжі, а згодом – театральним режисером. Перший роман Мурлева «Історія дитини та яйця» вийшов у 1997 році. Зараз його книжки (казки, байки, фентезі) перекладені майже 20 мовами, зокрема українською «Річка, що тече навспак» у двох томах.


          Головний герой книги Томек, тринадцятирічний сирота, тримає у своєму селі невелику крамницю. Одного вечора до неї завітала незнайомка й поцікавилась у хлопця, чи не продає він часом «воду з річки Кжар»? «Ця вода дарує безсмертя», — пояснила вона... Ось так у Томека починається захоплива й небезпечна подорож, на яку хлопця спонукала загадкова незнайомка і яка заведе його до Лісу забуття, селища Парфумерів, на Химерний острів... Чи вдасться йому знайти Ганну на іншому кінці світу — там, де тече навспак ця фантастична ріка?

Довідка:

          Меморіальна премія імені Астрід Ліндґрен була заснована шведським урядом 2002 року, після смерті відомої письменниці для того, щоб сприяти розвитку дитячої та юнацької літератури. Запровадження нагороди стало також знаком визнання та глибокої поваги до Ліндґрен, яка залишається однією із найулюбленіших та найпопулярніших письменниць у Швеції та за її межами.

Немає коментарів:

Дописати коментар