неділю, 11 квітня 2021 р.

День в календарі. Книга дня

           


         11 квітня в’язні найбільшого концтабору смерті Бухенвальд біля Веймара назавжди змінили хід історії людства. Здолавши нацистських катів в інтернаціональному повстанні, полонені вийшли на волю.

Саме 11 квітня 1945 року з його воріт вийшов останній в’язень. Ця пам’ятна дата увійшла в історію як Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів. В цей день світ віддає данину скорботної пам’яті жертвам, які загинули в концтаборах.  Україна разом з цілим світом вклоняється людям, які пройшли через пекло війни. Біографії цих людей – справжні уроки мужності для молодого покоління.

Всього на території Німеччини та окупованих нею країн діяло більше 14 тисяч концтаборів. За роки Другої світової війни через них пройшли 18 мільйонів осіб.

На території країн колишнього Радянського Союзу налічувалось близько 817 нацистських таборів примусового утримування цивільного населення та військовополонених, три з яких були розташовані в місті Києві. Це концтабори «Сирецький», «Бабин Яр» та «Дарницький».

КНИГА ДНЯ

Кініллі Т. Список Шиндлера / Т. Кініллі. - Х : Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2020. – 432 с.


Його ім'я відоме усьому світу і вже давно стало називним. Оскар Шиндлер. Людина, яка довела, що можна здійснити справжнє диво — подарувати життя... Дати шанс на порятунок тоді, коли сподіватися вже нема на що…

На початку Другої світової німецький підприємець Оскар Шиндлер відкрив у Польщі фабрику, на якій виробляли емальований посуд. І ця фабрика, де працювали євреї з гетто, стала для них немов Ноєвим ковчегом... Коли було ухвалено рішення про знищення краківського гетто, Шиндлеру неймовірними зусиллями вдалося вивезти своїх робітників і захистити їх від жаху табору смерті Аушвіцу. Він урятував майже 1300 євреїв. Більше, ніж будь-хто за всю історію найстрашнішої в історії людства війни...

 В основу роману лягли спогади в`язня краківського гетто, приреченого на смерть і врятованого Шиндлером.

           Світовий бестселер, удостоєний Букерівської премії та екранізований Стівеном Спілбергом!

Немає коментарів:

Дописати коментар