вівторок, 27 квітня 2021 р.

Давайте знайомитись: Віра Манько - майстриня писанкарства

 


Писанкарством займається з 1986 року, активно популяризуючи писання автентичних народних писанок.

Перше знайомство з писанковим світом відбулося у 1985 році. Саме тоді співробітниця подарувала Вірі Василівні писанку.

Пані Віра виготовляє писанки за традиційними українськими зразками, адже писанка – це не просто витвір мистецтва, а історична пам’ятка. Писанкарка шукає старі зразки, які часто вже залишилися в одному екземплярі, видає альбоми з писанками. Її колекція налічує 3 тисячі писанок з різних куточків України.

Майстриня наголошує, що надзвичайно важливо зберегти кожний зразок. Адже це – українська культура, традиції, яким понад 2 тисячі років.


У 2001 році з'явилася її книжка про народну писанку. В ній авторка загострює увагу на функціональності писанки й особливо на символічності її орнаменту – незнищенного знакового коду нації та пралюдства, що становить надзвичайну цінність для науки та культури.


 

Друга книга Віри Манько «Українська народна писанка»  дуже багатогранна та цікава. Вона відкриває великий і самобутній пласт української культури та мистецтва писання писанок. В виданні подано оновлені таблиці, що вміщують близько 1500 кольорових світлин писанок, відтворених за взірцями ХІХ – кінця ХХ століття, що взяті з фондів музеїв та приватних колекцій.

Немає коментарів:

Дописати коментар