середу, 28 квітня 2021 р.

Ювілярка квітня

 


28 квітня –95 років від дня народження  

Нелл Гарпер Лі (1926-2016)

 американської публіцистки


         Нелл Гарпер Лі — американська письменниця та публіцистка, відома завдяки своєму роману «Убити пересмішника», який було відзначено Пулітцерівською премією 1962 року,  перекладеного багатьма мовами світу, який очолював списки бестселерів упродовж тривалого часу..

«Пересмішник - цілком невинний птах, він тільки співає нам на радість. Пересмішники не клюють ягоди в саду, не гніздяться в клунях, вони тільки співають для нас свої пісні. Ось тому вбити пересмішника – гріх».


У невеликому містечку Мейкомб, штат Алабама, живе дівчинка Джин Луїза Фінч, на прізвисько Скаут. У центрі сюжету - судовий процес над темношкірим Томом Робінсоном, якого звинувачують у зґвалтуванні білої дівчини. Це стає головною справою батька Джин Луїзи, якому випало на долю захищати хлопця. Роман торкається різних проблем: расова дискримінація, виховання дітей, поняття чужого світу, освіти.


Минуло понад півстоліття після шаленого успіху роману «Вбити пересмішника», коли в архівах видавництва, яке опублікувало начебто єдиний роман Гарпер Лі, відшукався манускрипт «Іди, вартового постав». Ті самі герої, тільки старші на двадцять років, нарешті розкриють таємниці, які так і лишилися за лаштунками «Вбити пересмішника».

Немає коментарів:

Дописати коментар