четвер, 29 квітня 2021 р.

Ювіляр квітня

 

30 квітня – 75 років від дня народження  

Свена Нордквіста (1946), 

 шведського прозаїка, художника-ілюстратора

          Свен Нурдквіст - популярний шведський письменник і ілюстратор, сучасний класик дитячої літератури.

Письменник народився в південному портовому містечку Хельсингборге 30 квітня 1946 року. Пізніше сім'я переїхала на південний захід Швеції, де пройшло юнацтво майбутнього письменника.

 У старших класах школи юнак зрозумів, що мріє професійно малювати, але спроби вступити на художній факультет успіхом не увінчалися. Тому Свен Нурдквіст став архітектором. Читав лекції з архітектури в університеті.

Однак тяга до малювання виявилася сильнішою, і майбутній письменник влаштувався ілюстратором в рекламне агентство. Переломним моментом у житті стала участь в конкурсі на краще оформлення дитячої книги. Не знайшовши підходящої історії, Свен Нурдквіст придумав свою, яку назвав «Агатон Еман і алфавіт», і проілюстрував. Ця робота отримала перший приз і незабаром вийшла окремою книгою. Після цього автор зрозумів, що хоче займатися тільки написанням і ілюструванням власних книг.

 Відомим  письменника зробила перша історія з серії про старого-фермера Петсона і його тямущого кота Фіндусома - «Іменинний пиріг» (1993). На даний момент серія складається вже з дев'яти прекрасно ілюстрованих книг, які популярні в усьому світі. Їх загальний тираж перевищив 6 мільйонів примірників.


Але справжнім торжеством ілюстрації стала одна з нових робіт автора - «Де моя сестра?», Яка від початку була задумана так, щоб, знайомлячись з книгою, дитина отримувала задоволення навіть від картинок без тексту.

Придумані письменником історії щирі та людяні, а авторські ілюстрації - свого роду нове слово в книжковому оформлюванні. Вони сповнені фарб, деталей, безладу, хаосу, але при цьому затишні й добрі.





Письменник одружений. Має двох синів, після народження яких переїхав з сім'єю за місто, де прожив 17 років. З 2002 року живе в Стокгольмі.


Немає коментарів:

Дописати коментар