понеділок, 12 квітня 2021 р.

День в календарі


 


12 квітня - Міжнародний день польоту людини в космос. 

     За рішенням Міжнародної авіаційної федерації 12 квітня відзначається як «Всесвітній день авіації та космонавтики». В Україні цей День має назву «День працівників ракетно-космічної галузі України». 7-го квітня 2011-го року, на рівні Генеральної Асамблеї ООН, була прийнята резолюція № 65/271, в якій 12-е квітня  проголошено Міжнародним днем польоту людини в космос.

Політ людини в космос став можливим завдяки видатному  українцеві Сергію Корольову – головному конструктору ракетно-космічних систем, початківцю практичної космонавтики.

12 квітня 1961 року майор Юрій Гагарін на космічному кораблі «Восток» вперше  в світі здійснив орбітальний обліт Землі, відкривши епоху пілотованих космічних польотів. Він зробив один виток навколо земної кулі, який тривав 108 хвилин.

12 квітня 1981 року стартував перший пілотований політ за амеріканською програмою «Шаттл».

У середині 90-х років минулого століття Національне космічне агентство України відібрало українського космонавта Леоніда Каденюка для участі у польоті шаттлу НАСА «Колумбія».

Жінки також активно підкорювали космічний простір. Але гендерної рівності в космонавтиці поки немає: за різними даними, сьогодні в космосі побувало всього 65-70 жінок (приблизно 10% від загальної кількості космонавтів), більша частина з них американки. То хто ці космонавтки та астронавтки, які побували у космосі?

Пропонуємо відео презентацію «Жінки – зірки космосу».


Книжки про космос, які цікаво читати дітям і дорослим:















Немає коментарів:

Дописати коментар