понеділок, 17 січня 2022 р.

Ювіляр січня

 


18 січня - 140 років від дня народження

Алана Александера Мілна (1882-1956),

англійського поета, драматурга


         Алан Александр Мілн народився і виріс в Лондоні. З раннього дитинства мріяв стати письменником. З юних років почав складати вірші. Батько Алана був власником приватної школи, в якій і навчався хлопчик. Закінчив Вестмінстерську школу, а також Трініті-коледж у Кембриджі. Ще в школі Алан писав статті в студентську газету. Під час служби в армії, коли йшла Перша світова війна, почав писати п'єси. Після поранення демобілізувався і цілком присвятив себе літературі.

Неймовірна популярність дитячих книжок Мілна затьмарила його успіхи в інших літературних жанрах. В його віршованих книжках «Коли ми були дуже юні» (1924) і «Тепер нам уже шість» (1927) вперше з'явився образ Крістофера Робіна, хлопчика, прототипом якого став син Мілна.

На свій перший день народження Крістофер отримав від батьків у подарунок плюшевого коричневого ведмедика та назвав його Едвардом. На четвертому році життя батько повів сина до Лондонського зоопарку, зіркою якого була ведмедиця на прізвисько Вінні. Хлопець заходив до неї у клітку та після цього змінив ім'я своєму плюшевому ведмедику на Вінні.

Якось Крістофер організував для батька невелику гру, в якій відтворив кілька історій з ведмедиком і його друзями. Батько зацікавився грою та створив образ ведмедика Вінні-Пуха - симпатичного жовтого ведмедя, доброзичливого, але трохи розсіяного.

У 1926 році вийшов у світ перший варіант «Вінні-Пуха». Наступного року було видано продовження «Тепер нас шестеро», а ще через рік з'явився фінал - «Будинок на пуховому узліссі».  Історія, розказана Аланом Милном, вистрілила, як салют, залпом життєрадісності і бадьорості. У ній немає боротьби добра і зла, але є легка іронія, з якою автор спостерігає за своїми персонажами, яких він оселив у казковому лісі. 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар