понеділок, 3 січня 2022 р.

Ювіляр січня

3 січня - 130 років від дня народження 

 Джона Рональда Руела Толкіна  (1892-1973), 

англійського казкаря, прозаїка


         Джона Роналда Руела Толкіна називають батьком сучасного фентезі. Легендарний англійський письменник створив власну міфологію на сторінках книжок й став одним із засновників цього жанру фантастики. Всесвітнє визнання Джон Толкін здобув завдяки роману «Володар перстнів».

        Джон Толкін народився 1892 року в місті Блумфонтейн в Південно-Африканській Республіці. Виховувався у родині банківського службовця. У трирічному віці Джон разом із матір’ю та меншим братом вирушили погостювати в англійських родичів. Після смерті батька сім’я залишилася в Британії.

Мама Джона Толкіна була першою вчителькою сина: навчила його читати, писати, малювати.

У коледжі при Оксфордському університеті Толкін вчився на англійського філолога й здобув диплом із відзнакою. У період студентства майбутній письменник захоплювався мовами. Він вільно володів латинською і грецькою, вивчав готську, фінську, валлійську та навіть взявся створювати штучні мови.

В 1917 році почав письменницьку кар'єру. Джон ніколи не бачив ремесло письменника своїм основним видом доходу, він писав більше для душі та для своїх дітей. На ніч він розповідав малюкам казки, які придумував сам. Коли набралося багато різних історій, діти переконали його зібрати всі ці розповіді в одній книзі.

Так і з'явився в 1937 році фантастичний роман «Гобіт», що відразу завоював славу. З цього часу Толкін  стає видатним письменником.

Після цього автор впродовж 15 років працював над епічним романом у жанрі фентезі «Володар перстнів», який став культовим твором й увійшов до переліку найпопулярніших книг ХХ століття. Зняті за романом три фільми удостоїлися 17 премій «Оскар» й зібрали мільярди доларів у світовому прокаті.

В останні роки життя письменник працював над збірником міфів і переказів про вигаданий автором світ Середзем’я, проте так і не встиг її завершити. Це зробив його ин Крістофер. Джон Толкін помер 1973 року, зайнявши почесне місце в когорті класиків літератури ХХ століття.



 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар